Prva gejevska in lezbična parada ponosa v Sloveniji

Na današnji dan pred 19 leti,

»6. julija se zgodijo demonstracije pod imenom “Obvoznica mimo nestrpnosti – pohod proti homofobiji”, ki pomenijo prvo gejevsko in lezbično parado ponosa v Sloveniji. Upor proti razraščajoči se homofobiji in ostalim rasizmom se začne v obliki politično kulturne akcije pred Galerijo Škuc na Starem trgu v Ljubljani, kjer se nagovorom različnih civilno-družbenih skupin ter posameznikov (Amnesty International, Društvo za nenasilno komunikacijo, Mirovni inštitut, Društvo za teorijo in kulturo hendikepa – YHD, Urad za intervencije-uzi, dr. Mirjana Ule, Inacio Bintchende) pridružijo revolucionarno razpoložene Štrumpant’l Sisters, Salome, Rene ter Irena Duša.

Obvoznica mimo nestrpnosti, 6. 7. 2001, Arhiv ŠKUC LL

Parada v spremstvu policije krene izpred Galerije Škuc na pohod po ulicah starega mestnega jedra, pri čemer obide z varnostniki zaščiteno Cafe Galerijo kot nevralgično točko nestrpnosti proti homoseksualcem. Še vedno se – razen ombudsmana – ne zgane noben predstavnik države. Nacionalni televiziji uspe prezreti dogodek – o njem poroča šele nekaj dni kasneje in po protestih aktivistov in aktivistk.

100 m2 velika mavrična zastava, pozneje razvita pred Mestno hišo.

Magnus organizira mednarodni poletni tabor, katerega namen je večanje vidnosti glbt skupnosti. Potekajo številne akcije, obešanje mavričnih zastav po mestu, na železniškem nadvozu v centru Ljubljane obesijo plakat “Geji in lezbijke vam želijo lep dan!”

13. julija sledi še diverzantska akcija, razvijanje 15-metrske mavrične zastave s stolpa Ljubljanskega gradu.«

Velikonja N. (ur.). (2004). 20 let gejevskega in lezbičnega gibanja. Ljubljana: Društvo ŠKUC.
Naslovna fotografija: Denis Sarkić, Obvoznica mimo nestrpnosti - pred ljubljanskim magistratom, 6. 7. 2001

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov