4. aprila 2009, ob petindvajseti obletnici LGBT gibanja v Sloveniji, smo se takrat mlade_i aktivistke_i in kulturne_i delavke_ci v klubu Tiffany in klubu Monokel odločile_i, da kluboma dodamo priimek – Kulturni center Q. IN s tem začele_i program klubov usmerjati v gojišče LGBT+ kulture s poudarkom na predstavljanju, ustvarjanju in refleksiji LGBT+ umetniških praks. Predvsem tistih umetniških praks, ki so se v prejšnjem stoletju oblikovale okoli klubskih prostorov LGBT+ skupnosti.

Kulturni center Q se je skozi desetletje spreminjal, krčil in širil. V tem obdobju smo se trudile_i, da Kulturni center Q / klub Tiffany vzpostavimo kot kulturni in skupnostni center ter projektni prostor za LGBT+ umetnost, kulturo in druženje. Prostor v katerem se LGBT+ osebe lahko počutijo varne in svobodne, predvsem pa vzpostavljajo svojo skupnost.

V zborniku pred vami smo zbrale_i dogodke, ki so se zvrstili v tem obdobju, in med njih vstavile_i krajše vtise, ki izražajo občutja ekipe, ki je ustvarjala program v zadnjih desetih letih.

Vabljene_i k branju.