Tiffany ARTik

Kulturni center Q v svojih prostorih odpira butik umetnin kvir* umetnikov_ic.

Tiffany ARTik bo dostopen v obratovalnem času kluba Tiffany

S Tiffany ARTikom, artističnim butikom, želimo kvir* umetnikom_icam in širši slovenski alternativni kulturi omogočiti dostop do fizičnega prostora, kjer se predstavijo in lahko svoja dela tudi ponudijo v odkup javnosti.

Trenutne družbeno-politične razmere niso naklonjene neodvisnim alternativnim fizičnim prostorom kamor sodi Kulturni center Q / klub Tiffany, ki deluje v sklopu alternativne kulturne cone Metelkova mesto. 

*kvir je mišljen kot miselnost oziroma sistem vrednot in ne spolna usmerjenost in/ali izraz

SODELUJOČE_I UMETNICE_KI IN SKUPINE:

Volk za njenimi oči zase pravijo:

To je punk. | To je rap. | To je poezija. | Je pripoved, misel, melodija. |
Je sprememba, krik, melanholija. | Je upor, nova dimenzija.

VOLK ZA NJENIMI OČMI – Manifest za tri minute (posnetek iz koncerta / Jalla Jalla)

Volk za njenimi očmi je štiričlanski ženski lezbično biseksualni bend. Pristen, surov, čustven in kot pravi komentar iz Youtuba: “Trenutno bend najbolj z roko na utripu!”

Kolektiv #392685  ustvarja kose, ki so unikatni v celoti, ali pa se kroj ponavlja in se unikatnost doseže z detajli. Oblikovna črna nit so poigravanje z asimetričnimi elementi in kombinacijami materialov ter spogledovanje z avantgardo, apokalipso in fantazijo. Trenutno gre za oblačila, modne dodatke in nakit, vendar se dopušča možnost za izstop izven teh okvirjev.

OLJA GRUBIĆ je performerka in vizualna umetnica mlajše generacije. Diplomirala je na Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani, smer konceptualizacija prostora. Ukvarja se s sodobno in angažirano tematiko ter deluje v polju različnih medijev (performans, kabare, video, instalacija). Njeno delo reflektira širok spekter občutij in socialnega stanja današnje družbe. Skupaj z Jernejem Škofom vodi skupino Kabaret Tiffany in soustvarja grafično podobo kulturnega centra Q ter oblikuje naslovne fotografije dogodkov kluba Tiffany.

JAN BROVČ deluje pod lastnoimenskim brandom Jan Brovč. Estetiko, ki jo razvija se vrti okoli eksperimentalne club kid scene. Pri svojem ustvarjanju uporablja različne manipulacije tekstila, kot so screenprint, patchwork, vezenje, pletenje prav tako se veliko poslužuje predelavi že obstoječih oblačil. V končne izdelke pogosto vključuje tudi nekonvencionalne elemente. Vedno se drži svojega pravila ‘več je več’.

Navdih za delo črpa iz različnih umetnikov, filmov, slik, ljudi, ki so zaznamovali 80. leta. Leigh Bowery, Martin Degville, Judy Blame, Liquid Sky, Walt Cassidy, Pete Burns …

Menažerija je umetniška znamka Iris Pokovec, ki deluje od leta 2017. Iris Pokovec je magistrica slikarstva in samozaposlena v kulturi, vso svojo umetniško produkcijo pa komunicira skozi Menažerijo.

Misija znamke Menažerije je narediti umetnost zanimivo širši javnosti, pri čemer svojo misijo komunicira s pomočjo orodij trendov in popularizacije, dela sama pa so grajena na humorju, možnostih interakcije publike z umetniškimi predmeti, apropriaciji mnogih  aspektov umetnosti in uvajanju sodobnih dekorativnih kuriozitet v posamezničin_kov vsakdan. 

Menažerija enkrat letno v kulturnem centru Q / klubu Tiffany prireja tematske klubske večere na temo umetnosti, s katero želi ponovno povezati umetnost s popularno kulturo in klubsko aktivnostjo.

Arty Party 2.0 (6.9.2019, Klub Tiffany), arhiv Menažerije

Poseben del ARTika bo namenjen prodajnemu programu Laibacha, post-avantgardne skupine. Živimo namreč v času, ki nakazuje na vse večji vzpon totalitarne ideologije v sodobnejši preobleki menimo in menimo da je nastopil čas, da tudi mi obudimo duh upora polpretekle zgodovine in ga umestimo v edini klubski in kulturni center v Sloveniji, ki bije boj za pravice LGBT+ skupnosti že od leta 1993. 

Plakat za koncert Novi Rock (10.9.1992) v organizaciji ŠKUC Ropota

Laibach namreč predstavljajo glasbeno vejo kolektiva Neue Slowenische Kunst. 

Skupina je med najbolj razpoznavnimi slovenskimi glasbenimi skupinami, uveljavljena predvsem na mednarodni oz. svetovni “alternativni” ali “neodvisni” glasbeni sceni. Glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka, do simfoničnega, t.i. militantnega klasicizma in elektronske glasbe. So utemeljitelji t.i. retroavantgardne umetniške smeri (skupaj z drugimi skupinami iz umetniškega gibanja/kolektiva NSK), v začetku delovanja in ponovno v zadnjem obdobju so večmedijske in likovne projekte ter razstave pripravljali pod imenom Laibach Kunst.

Naslovna platnica albuma Laibach – Laibach, ki ga je izdala založba ŠKUC leta 1984

Društvo ŠKUC ima dolgo zgodovino sodelovanja z Laibach skupino, ki je bila formalno ustanovljena leta 1980 in so prvi koncert v organizaciji ŠKUC Ropota izvedli 10.9.1982 v Križankah. Prav tako je bila v galeriji ŠKUC 2. 3. 1984 izvedena prva samostojna razstava kolektiva IRWIN, ki predstavlja likovni del NSK-ja.

Zahvaljujemo se vsem umetnikom_icam za zaupanje. 

Povezave: 

Laibach uradna spletna 

Laibach WTC spletna trgovina 

Neue Slowenische Kunst 

ŠKUC 

Menažerija

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov