Literarni megabajti: Predstavitev knjige Izpovedi maske

ŠKUC–Kulturni center Q (klub Tiffany) vas

v četrtek, 17. 3. 2011, ob 20h
vabi na Literarne megabajte
, kjer bomo predstavili slovenski prevod knjige avtorja Jukia Mišime Izpovedi maske (založba Škuc).

mishima

Izpovedi maske je večinoma avtobiografska pripoved mladeniča, ki se zave svojih istospolnih nagnjenj. Prvoosebni pripovedovalec je do sebe neizprosen in v samoanalizi nadvse temeljit, a hkrati še duhovit. Že pri štirih letih odkrije privlačnost preprostih moških težavnih življenj in s tem tudi usodno značilnost svoje želje: poželenje je zanj zmeraj zvezano s tragedijo in nevarnostjo in vsi trije skupaj se večkrat pojavljajo v obliki krvavega sadomazohizma.  Roman kljub času njegovega nastanka (l. 1949) odlikuje eksplicitna homoerotika in iskrena izpoved o težavnem soočanju s homoseksualno identiteto v vojnih časih moderne Japonske.

Jukio Mišima (1925 – 1970), rojen kot Kimitake Hiraoka, danes velja za klasika literature 20. stoletja. Njegovo ustvarjalno življenje je bilo zaznamovano z bolehnim obdobjem otroštva, kateremu je vladala trda babičina roka. V svojih odraslih letih je pričel negovati kult možatosti in izgrajevanja telesa, ki ga je povezal z nacionalistično ideologijo. Ustanovil je svojo zasebno vojsko in leta 1970 je v znak upora proti modernističnim spremembam japonske družbe izvedel obredni samomor sepuku. Bil je trikratni nominiranec za Nobelovo nagrado za literaturo, igralec, režiser in foto-model.
(povzeto po opisu na zadnji platnici knjige Jukio Mišima Izpovedi maske, Škuc, 2010)

O knjigi se bomo pogovarjali s prevajalcem Andrejem Zavrlom.

Pogovor bo vodil Mihael Topolovec.

Po predstavitvi knjige in pogovoru si bomo ogledali film Mishima: Življenje v štirih poglavjih (režija Paul Schrader; l. 1985; 121 min)

“Mishima: Življenje v štirih poglavjih” je fikcijska upodobitev štirih segmentov iz življenja Jukia Mišime. Trije od uprizorjenih delov vlečejo vzporednice z zgodbami iz njegovih novel (Tempel zlatega paviljona, Kyokova hiša in Pobegli konj), medtem ko zadnji, četrti, uprizarja 25. november 1970, dan, ko je Mišima storil obredni samomor.

Vabljeni!

Dogodek je del projekta Knjižni molj, ki ga omogoča Javna agencija za knjigo.

molj

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov