Kavarniški večer: pogovor z umetnico Anastazijo Pirnat

Kavarniški večer 2021

Podrobnosti

  • četrtek | 20. maja 2021
  • 19:00 - 21:00
  • Zoom - potrebna je predhodna prijava https://forms.gle/cxTpKnwmvh4uu4EE8

Na tokratnem Kavarniškem večeru se bomo pogovarjali z mlado umetnico Anastazijo Pirnat, ki je pred nekaj dnevi odprla svojo prvo samostojno razstavo z naslovom »Ničesar ne morem reči kar tako«. V goste pa prihaja tudi Zavod Koroška Pride, ki z Anastazijo sodeluje že dalj časa.

Na dogodku si bo moč ogledati nekaj Anastazijinih razstavljenih del, se o delih in razstavi pogovoriti, ob enem pa bo priložnost tudi za naslavljanje pomena decentralizacije kulture, umetnosti in prostorov, s konotacijo LGBT.

Vabljene_i, da se nam pridružite v četrtek, 20. 5. 2021 ob 19. uri na aplikaciji ZOOM.


POMEMBNO:

Dogodek bo potekal s pomočjo aplikacije Zoom (brezplačno si jo namestite tu: https://zoom.us/download, vanjo pa se prijavite s pomočjo Google/Facebook računa ali pa si ustvarite nov račun).
Na dogodek se je obvezno prehodno prijaviti s prijavnico (https://forms.gle/cxTpKnwmvh4uu4EE8), na podlagi katere boste na dan dogodka prejeli_e povezavo za dostop do srečanja.
Dogodek se bo snemal, zato za zagotavljanje anonimnosti priporočamo izklopljeno kamero in vzdevek/ime po lastni izbiri.


O UMETNICI

Anastazija Pirnat je rojena leta 1996 v Slovenj Gradcu. Leta 2019 je diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno opravlja magistrski študij. V svoji večinoma slikarski praksi se ukvarja z vprašanjem izbrisa kot načina gradnje vizualnega. V slednjem preiskuje točko notranje nemožnosti jezika, kjer ta postane odveč ter nezadosten hkrati. Pri tem ima pomembno vlogo sam proces, katerega elemente oziroma ostanke hkrati pretvarja v samostojne objekte in tako vzpostavlja nov dialog med sliko ter vsebino, na podlagi katere je nastala.


O ZAVODU KOROŠKA PRIDE

Ideja o prvi Paradi ponosa na Koroškem se je pojavila prejšnje poletje in od takrat naprej skupina devetih Korošic aktivno deluje na področju promocije in decentralizacije LGBT+ aktivizma na Koroškem. Kot prva LGBT+ neprofitna organizacija naše regije se trudimo, korak po koraku, ustvariti tisto, kar smo kot pripadnice LGBT+ skupnosti med odraščanjem v ruralnem okolju pogrešale same – predvsem vidnost, sprejemanje in varnost. Lokalni skupnosti želimo pokazati, da obstajamo in ostajamo. Rade bi bile to kar smo, tam, kjer smo doma. Zadnje pol leta pripravljamo različne dogodke in vsebine, od izobraževalnih, kulturnih, ekoloških, družbenih do zabavnih in večernega programa, ki jih bomo redno izvajale še naprej. Jeseni načrtujemo organizacijo prve Parade ponosna na Koroškem. Kot pripadnice LGBT+ skupnosti primarno resda delujemo na LGBT+ področju, vendar si bomo kot ženske, feministke, podeželanke, študentke, prekarke, … prizadevale za sto in en cilj, ki ga želimo uresničiti v domačem okolju. Kar počnemo, počnemo s srcem in v upanju, da nam kmalu uspe zgraditi varen dom za vse, brez izjem ter ustvariti odprto skupnost, ki nam je tako zelo manjkala. Na eno samo ljubav!


Avtorica naslovne slike je Nuri Vidrih.


Kavarniški večeri so nastali s ciljem odpiranja javnega prostora ustvarjalkam_cem LGBTQ na vseh področjih umetnosti in želje po ustvarjanju novega prostora za druženje, uživanje ob glasbi, skodelici čaja ali kave, smehu in dobri družbi na pobudo Društva Appareo, Klub Tiffany in Legebitra.
Namen projekta je ponuditi mladim ustvarjalkam_cem prostor, v katerem bodo lahko zablestele_i s svojim talentom in hkrati gledalkam_cem ponuditi vsebine, ki so sproščene, kvalitetne in naše. Vsak tretji četrtek v mesecu se Klub Tiffany prelevi v elegantno kavarno, ki vabi k druženju, uživanju ob najljubši pijači in predajanju umetniškemu programu, ki ga za obiskovalke_ce pripravljajo mladi.
Če pa se kot LGBTQ+ ustvarjalke_ci tudi same_i najdete v tem opisu in bi si želele_i predstaviti se širši publiki z svojimi deli, glasbenimi nastopi, predstavami in še mnogo drugega, vas vabimo, da nam pišete na katja.sesek@legebitra.si ali kulturnicenterq@gmail.com in tako skupaj ustvarimo čudovit večer.
Kavarniške večer organizirata Društvo informacijski center Legebitra in Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q).


Dogodek sofinancira Mestna občina Ljubljana.
Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancira Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

Delovanje ter programe Društva ŠKUC poleg lastnega finančnega vložka sofinancirajo: Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino in Oddelek za zdravje in socialno varstvo, Urad RS za mladino, JSKD in JAK.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov