9. festival Lezbična četrt

Med 30. majem in 4. junijem 2023, bo na različnih lokacijah v Ljubljani potekal 9. festival Lezbična četrt.

PROGRAM FESTIVALA

TOREK

15. DIY kvirfeministični kabaret: Feminizem ni šala!
Otvoritveni dogodek
Galerija Škuc | 30. maj | 20:00

Dobrodošle na DIY kabareju, spektaklu, ki ga zaradi svoje nenormativnosti ne boste zasledile na klasičnih odrih. Pričakujete lahko vse oblike in vrste umetniškega izraza, saj so v ospredju vsebine, užitek in želje nastopajočih ter tematike, ki so v družbi prezrte, prekrite, potlačene, skratka neumeščene. Vaš gostitelj bo legendarni Blond, Janez Blond.

SREDA

Ljuba, ljubi
Delavnica pisanja upora
Galerija Škuc | 31. maj | 17:30

Kako si razlagati dela iz preteklosti v sodobnih kontekstih? Kako v kulturne arhive umeščati vedno razvijajoč se jezik in besedišče? Po primeru Ljube Prenner bomo študirale protest skozi besede – v opomin, da zgodovina morda pozabi, a skupnost nikoli.

Na delavnico se lahko prijaviš preko maila info.lezbicna.cetrt@gmail.com 

Ume(s)tnost
Pogovor o umeščanju umetnosti in umetnosti umeščanja
Inštitut za novejšo zgodovino | 31. maj | 20:00

Sodelujejo: Suzana Tratnik, Jasna Klančišar, Andreja Gomišček, Tanja Matijašević, Tina Lipovšek (Strawberry pokes forever), pogovor bo moderirala Neža Oder.

Debatirale bomo o umeščanju lezbične umetnosti v kulturne in druge kontekste. Z izhodiščem v slovenskem lezbičnem gibanju, ki goji umetniški izraz kot izraz aktivizma, (se) bomo opominjale, da je umetnost na margini pogosto edini način za oranje ledine.

ČETRTEK

Mapiranje lezbičnih mikrokozmosov
Ročno – vizualna delavnica
Inštitut za novejšo zgodovino | 1. junij | 17:00

Na delavnici bodo udeleženke_ci svoje lokacijsko specifične lezbične spomine izluščevale_i v drobne vizualije. S tehniko kolaža ustvarjeni mikrokozmosi bodo nato geografsko postavljeni skupaj in sestavili zemljevid osebnih lezbičnih mikronarativov. Delavnico vodi Niko Lapkovski.

Na delavnico se lahko prijaviš preko maila info.lezbicna.cetrt@gmail.com 

Literarno umeš(č)anje
Literarni večer
Galerija Škuc | 1. junij | 20.00

Na literarnem večeru bo vsaka izmed avtoric po branju svojih del predstavila naslednjo. S tem se bo zapolnil vmesni prostor med bralkami, saj bodo vsaka na svoj način umeščale druga drugo.

PETEK

V labirintu kvadratnih metrov
Skupnostni forum o bivanjski problematiki
Polokroglo stopnišče na Zdravstveni poti 5 | 2. junij | 18:00

Couchsurfing, house-sitting, stanovanjske zadruge, skvotanje … Kateri so sodobni primeri alternativ, subvertiranja in upora mainstream oblikam bivanja, delovanja, prisiljevanja, odločanja? In kako stanovanjsko problematiko doživljamo LGBT+ osebe? Dobimo se pred Zdravstveno fakulteto, v primeru dežja pod mostom Cukrarna.

Osebni aktivizem
Impro predstava
Galerija Škuc | 2. junij | 20.00

Improvizacijsko gledališče je v nekaterih državah prepovedana oblika umetniška izraza ravno zaradi svoje nepredvidljivosti — nastaja namreč na licu mesta in je performans, ki ga soustvarja publika, lahko tudi zelo družbenokritična. Performerke bodo izhajale iz osebnih zgodb in jih umeščale v širši družbeni kontekst.

SOBOTA

Lezbična tura – posebna izdaja
Lezbična tura po Ljubljani s Suzano Tratnik
Hradeckega most | 3. junij | 13:00

S pisateljico in aktivistko Suzano Tratnik po ljubljanskih prostorih, v katere so se umeščali lezbični dogodki in tudi razne skupnosti. Cafe Open, Cafe Kolaž, Galerija Škuc, Pritličje, Gostilna Rio, Metla, K4 … Naša pot se bo križala tudi z življenjem Ljube_a Prenner.

Kam zginevamo lezbijke, ko ostarimo?
Projekcija kratkega filma Andreje Gomišček
Klub Tiffany | 3. junij | 21:00

Kako je s staranjem na obrobju, v lezbični skupnosti? Ali je starost lahko privilegij in jo kot lezbijke lahko tako tudi živimo, ali pa se družbene razlike še bolj izrišejo? Film je začel nastajati na delavnici na LGBTFF 2022 pod mentorstvom Simone Jerala in Ambroža Pivka.
Po projekciji pogovor z avtorico filma Andrejo Gomišček, moderira Suzana Tratnik.

Občni zbor
Zaključna zabava festivala
Klub Tiffany | 3. junij | 22.00

Lezbična četrt sklicuje letni občni zbor aka žurkico leta. Vabljene, da se nam pridružite in skupaj z nami na plesišču evalvirate preteklo sezono. U izi ritme in dnevni red bo zastavila vsem dobro znana DJ Ganca, ki bo s svojo muskico dodobra premešala Sceno, nadaljevala bo Gentle Monster, ki nas bo zvabila k minglanju, izmenjavi mnenj in komplimentov ter v nas prebudila plesoče pošasti, v finiš večera nas popelje Sava, ki nam bo, po vseh zaužitih mešanicah večera, držala ritem vse dokler ne znucamo plesnih šuhov. 

NEDELJA

Tatu branč
Veganski lezbični branč
Atrij Galerije Škuc | 4. junij | 13:00

Na tradicionalnem veganskem lezbičnem branču bomo za zaključek reflektiranja o ume(s)tnosti povabile tetovatorko Tino Lipovšek (Strawberry pokes forever), s katero bomo na svojih telesih soustvarile povezovalno tetovirano črto.


Organizacija festivala:

Društvo ŠKUC – Lezbična četrt, Metelkova 6, Ljubljana
Tel. 01 4327 368

Soorganizacija:
Galerija Škuc, Inštitut za novejšo zgodovino, Klub Tiffany

Festivalski kolektiv:
Maša Cvar, Sara Fabjan, Andreja Gomišček, Nina Klemenčič, Niko Lapkovski, Tanja Matijašević, Neža Oder, Heidi Pungartnik, Suzana Tratnik

Posebna zahvala:
Zali Hriberšek, Inštitutu za novejšo zgodovino, Jasmini Kožar, Maji Pahor, Klubu Tiffany, Taeko, Urški Sterle in RŠ – Lezbomaniji, Založbi Škuc, fotografinjam in prostovoljkam ter vsem sodelujočim pri festivalu.

Medijska podpora:
RŠ / Lezbomanija

Finančna podpora:
Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

MOL20logotip20SLO promocijski mali 2

Grafično oblikovanje:
Heidi Pungartnik, Niko Lapkovski


Informacije:
FB Lezbična četrt
IG lez.cetrt
info.lezbicna.cetrt@gmail.com

Lezbična četrt je prejemnica nagrade WoW 2023!

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov