Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji

17. maja vsako leto obeležujemo Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBIT). Gre za svetovno kampanjo, namenjeno ozaveščanju o nenehni diskriminaciji, nasilju in marginalizaciji, s katerimi se soočajo lezbijke, geji, biseksualne, transspolne in interspolne osebe ter vsi tisti z različnimi spolnimi usmeritvami, spolnimi identitetami ali izrazi in spolnimi značilnostmi. Namen kampanje je proslaviti raznolikost in se zavzemati za pravice LGBT+ oseb.

Letošnja tema “Vedno skupaj: združeni v raznolikosti” (Together always: united in diversity) je bila določena na podlagi obsežnega posvetovanja z LGBT+ organizacijami z vsega sveta.

Cilji kampanje so:

  • – ozaveščanje o nenehni diskriminaciji in nasilju, s katerima se soočajo LGBT+ osebe,
  • – spodbujanje posameznikov, organizacij, agencij in drugih ključnih akterjev k ukrepanju pri -spodbujanju enakosti in praznovanju raznolikosti,
  • – zagovarjanje pravic LGBT+ oseb, zlasti tistih, ki pripadajo še bolj marginaliziranim skupinam,
  • – ustvarjanje platforme za LGBT+ osebe, ki lahko delijo svoje zgodbe in izkušnje,
  • – spodbujanje občutka skupnosti in solidarnosti med LGBT+ osebami in njihovimi zavezniki po vsem svetu.

V času, ko je napredek naših LGBT+ skupnosti po vsem svetu vse bolj ogrožen, je ključnega pomena, da prepoznamo moč solidarnosti, skupnosti in zavezništva med različnimi identitetami, gibanji in mejami. Ko se združimo v vsej svoji čudoviti raznolikosti, lahko resnično dosežemo spremembe!

S skupnimi močmi in glasom lahko spremenimo življenja LGBT+ posameznikov in skupnosti po vsem svetu. Na dan IDAHOBIT-a stopimo skupaj, se uprimo diskriminaciji in spodbujajmo sprejemanje!

Ob Mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji vas danes, 17. 5. 2023, ob 21. uri v sodelovanju s Slovensko kinoteko vabimo na projekcijo filma Animals (2021). Po projekciji bo potekal pogovor o zakonski urejenosti področja povezanega z napadi na podlagi spola, spolnosti, spolne identitete ter drugih okoliščin.

Več informacij o dogodku: https://www.kulturnicenterq.org/?event=animals-2021&event_date=2023-05-17

Šest ilustracij na letošnjo temo “Vedno skupaj: enotnost v različnosti” je ustvarila čilska umetnica Sofía Miranda Van den Bosch, po dveh krogih povratnih informacij organizacij in LGBT+ aktivistov z vsega sveta, ki so se pridružili delovni skupini IDAHOBIT.

Ilustracije poskušajo prikazati čim večjo raznolikost: LGBT+ osebe z različnimi spolnimi izrazi, različnih starosti, osebe z avtohtonimi spolnimi identitetami, LGBT+ invalidi, LGBT+ osebe različnih veroizpovedi itd. Spodnji del predstavlja vrteči se svet, pri čemer vsaka slika prikazuje svet z drugega zornega kota. Ilustracije prikazujejo več oblik odnosov in povezav: prijatelji, ki se med igranjem z nitjo gledajo, istospolni pari, družina z otrokom itd.

Uporabni viri

Spodaj najdete nekaj virov z dragocenimi informacijami in vpogledom v izkušnje in izzive, s katerimi se soočajo LGBT+ osebe v različnih državah in regijah po svetu.

ILGA World Database – ILGA World Database je edinstvena baza podatkov o zakonih, organih za človekove pravice, možnostih zagovorništva in novicah, povezanih s spolno usmerjenostjo, spolno identiteto in izrazom ter spolnimi značilnostmi po vsem svetu.

TGEU Trans Murder Monitoring – Projekt Trans Murder Monitoring (TMM) sistematično spremlja, zbira in analizira poročila o umorih transspolnih oseb in oseb z različnim spolom po vsem svetu.

Za enakost LGBTI je še dolga pot – V tem poročilu so predstavljene izbrane ugotovitve raziskave Agencije Evropske unije za temeljne pravice (FRA) iz leta 2019 o LGBTI osebah v EU ter Severni Makedoniji in Srbiji. S skoraj 140 000 udeleženci je to največja tovrstna raziskava.

TGEU Trans Rights Map – TGEU Trans Rights Map prikazuje pravni položaj 49 držav v Evropi in 5 držav v Srednji Aziji. Prikazane so zahteve za pravno priznanje spola, specifične za posamezne države, ter obstoječa zaščita transspolnih oseb na področju azila, zločinov iz sovraštva/govorjenja, nediskriminacije, zdravja in družine.

Pravno priznanje spola: V tem poročilu je opravljen celovit pregled obstoječih zakonov, politik in praks, povezanih s pravnim priznavanjem spola za transspolne osebe v devetih državah v Aziji: Bangladeš, Kitajska, Indija, Indonezija, Malezija, Nepal, Pakistan, Filipini in Tajska.

Mavrična Evropa – Mavrična Evropa je projekt organizacije ILGA-Europe, ki spremlja in ocenjuje pravni in politični položaj LGBT+ oseb v Evropi. Njihov letni indeks vsebuje analizo pravnih pravic in zaščite LGBT+ oseb po posameznih državah.

Živeti svobodno in enakopravno – poročilo UN Free & Equal za leto 2016 o tem, kaj države počnejo za boj proti nasilju in diskriminaciji lezbijk, gejev, biseksualnih, transseksualnih in interseksualnih oseb.

Vir: ILGA World (https://may17.org/)

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je bil sicer razglašen leta 2004 z namenom, da se opozoril na nasilje in diskriminacijo, ki jo doživljamo lezbijke, geji, biseksualci, transspolne osebe, interspolne osebe in vsi drugi ljudje z različnimi spolnimi usmerjenostmi in spolnimi identitetami. 17. maj predstavlja spomin na dan, ko so leta 1990 
homoseksualnost kot duševno motnjo umaknili iz mednarodne klasifikacije bolezni, ki se vodi pri Svetovni zdravstveni 
organizaciji (WHO).

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov