Vrhunska uvrstitev Eve Kokalj

V petek, 4. decembra, in soboto, 5. decembra, se je 19 državnih prvakinj in prvakov pomerilo za naslov najboljše performativne pesnice oz. performativnega pesnika v Evropi.

Svojevrstno pesniško prvenstvo je zaradi trenutne pandemije potekalo na spletu v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in partnerjev. Slovenijo je zastopala aktualna državna prvakinja Eva Kokalj, ki je osvojila vrhunsko 3. mesto.

Finalisti 7. Evropskega prvenstva v slam poeziji so bili:

  • – Lucerna do Moco, Portugalska
  • – Richárd Sárközi, Madžarska
  • – Eva Kokalj, Slovenija
  • – Dino More – Tremens, Hrvaška
  • – Olza Olzeta, Španija
  • – Julie Lombe, Belgija
  • – Solja Krapu, Finska
  • – Ondřej Hrabal, Češka
  • – Panagiotis Drakopoulos, Grčija
  • – Alexander Delfinov, Rusija

Finalistke in finalisti, izbrani v petkovem polfinalu, so za sobotni finale pripravili popolnoma nove nastope, na podlagi katerih so sodniki Elena Prendžova, pesnica in izkušena slamerka iz Makedonije, pesnik in kulturni organizator Mario Tomić iz Avstrije, zvočni performer Jaan Malin iz Estonije in slovenski literarni kritik Denis Škofič, izbrali najboljšo peterico, ki se je z dodatnim nastopom pomerila za naslov prvaka. Petino glasov so prispevali gledalci, ki so ob spletnem prenosu lahko ocenjevali nastope.

S skupno 83,4 točkami od 90 je končno zmago slavila španska prvakinja Olza Olzeta, ki je ob prestižnem naslovu za nagrado prejela tudi uradni pokal prvenstva, umetniško skulpturo Jožeta Šubica.

Drugo mesto si je prislužil Lucerna do Moco iz Portugalske, tretje mesto pa je zasedla slovenska predstavnica Eva Kokalj.

Eva se je v polfinalu predstavila s pesmijo Vsi to vemo, v prvem krogu finala s pesmijo Da bi prišla ljubezen, v drugem krogu pa s Prvo ljubeznijo, ki ji lahko prisluhnete v spodnjem videu. Vse pesmi so dostopne na spletni strani organizatorja prvenstva.


Eva je leta 2014 diplomirala na ljubljanskem AGRFT, smer gledališka in radijska režija, s predstavo Skomine (S. Kane). Njena zadnja režija Vse se je začelo z golažem iz zajčkov (V. Hrvatin) je bila predstavljena tudi na festivalu Borštnikovo srečanje leta 2019. Že v času študija se je aktivno udejstvovala tudi kot pesnica in performerka. Poezijo ustvarja pod imenom Sheisapoet, kot vizualna umetnica se predstavlja z imenom VJ error, ima dve namišljeni pesniški zbirki, piše besedila in je vokalistka banda Volk za njenimi očmi.


Eva Kokalj: Prva ljubezen

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov