Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji

17. maja vsako leto obeležujemo Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia – IDAHOBiT). Vsako leto ima IDAHOBiT tudi mednarodno določeno temo, letošnja je »Our Bodies, Our Lives, Our Rights«.

Tema ponuja številne oblike zagovorništva: uveljavljanje naših pravic, da živimo svojo spolnost in svobodno izražamo svoj(-e) spol(-e), hkrati pa tudi zahtevamo izogib vsakršnemu fizičnemu in verbalnemu nasilju, od tako imenovanih konverzijskih terapij do prisilne sterilizacije trans in interspolnih oseb, od fizičnih napadov do sovražnega govora.

V zadnjih desetih letih je sicer opazen napredek, vendar pa sta diskriminacija in izključevanje zaradi spolne usmerjenosti in spolne identitete še vedno prisotna in spoštovanje pravic oseb iz skupnosti LGTBI ponekod tudi nazaduje. Skrb vzbujajoče je nasilje nad LGBT+ osebami, ki ga je dejansko še veliko več, kot o njem govorijo statistični podatki.

Pravice LGBT+ oseb so še posebej ogrožene na območjih spopadov in izrednih razmer. Transspolnim osebam, ki so želele pobegniti iz Ukrajine, je bil preprečen izhod iz države, na območju pa so bili tudi nasilni incidenti zoper pripadnike LGBT+ skupnosti.

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je bil sicer razglašen leta 2004 z namenom, da se opozoril na nasilje in diskriminacijo, ki jo doživljamo lezbijke, geji, biseksualci, transspolne osebe, interspolne osebe in vsi drugi ljudje z različnimi spolnimi usmerjenostmi in spolnimi identitetami. 17. maj predstavlja spomin na dan, ko so leta 1990 homoseksualnost kot duševno motnjo umaknili iz mednarodne klasifikacije bolezni, ki se vodi pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov