8. festival Lezbična četrt

Prihodnost je leztopija

Med 24. do 29. majem 2022 bo v Ljubljani potekal že osmi festival Lezbična četrt v okviru Društva Škuc. Letošnji festival obeležuje kar dva jubileja, saj lezbično gibanje praznuje petintridesetletnico, Škuc pa petdesetletnico delovanja. Vrhunec festivala bo zagotovo koncert razvpite aktivistične skupine Pussy Riot na Letnem vrtu Gale Hale v četrtek, 26. 5. 2022 (Škuc-Ropot, Dirty Skunks, Punk Rock Holiday).

Festival Lezbična četrt se bo otvoril v Slovenski Kinoteki z izborom kratkih filmov z lezbičnimi tematikami, ki so jih posnele slovenske režiserke. Filmi, nastali po letu 2008, so bili sprva predvsem aktivistična pričevanja, a tudi gverilski odzivi na lezbofobijo, nevidnost lezbijk, nasilje in diskriminatorne prakse v Sloveniji. Na ogled bodo filmi Homo-risk (2008) in PrvovrstniDrugi (2009) kolektiva Vstaje Lezbosov, Lezbični klub v vsako vas Vesne Vravnik, filmi Maše Zie Lenárdič in Anje Wutej: Disconnected (2018), Not Your Ordinary Sister (2009) in Pussy Cruising (2021), raziskovalno-aktivistični projekt I Am That Lesbian Your Mother Warned You About (2014) režiserk Eve Kokalj in Petre Hrovatin ter film Simone Jerala Stanovanje št. 4 (2012).

Rdeča nit letošnjega festivala Lezbična četrt je leztopija, torej lezbična prihodnost, ki jo je v heteroseksistični in patriarhalni družbi treba vedno razumeti kot radikalno nemogočo utopijo. O lezbičnih iniciativah, ki so od konca osemdesetih let pa do danes pretendirale k oblikam alternativnih lezbičnih skupnosti v Sloveniji, bomo spregovorile_i tudi na okrogli mizi ob jubilejni petintridesetletnici lezbičnega gibanja.

Na literarnem področju bodo oblike leztopije ubesedili prispevki z literarnega poziva o leztopijah in pa eseji povabljenih avtoric v novi številki biltena Lesbozine. Literatura ostaja pomembno področje boja slovenskega lezbičnega aktivizma, kar bomo poskusile ujeti tudi na praktični delavnici Izmenjevalnice zgodb: kvir edišn, v Bralnem klubu: Zvok ženskih korakov pa vas bomo povabile_i k branju kratke zgodbe iz zbirke Hrup iz lope irske pisateljice Mary Dorcey.

Vprašanja optimizacije iskalnikov (npr. google), ki v slovenščini še vedno prikazujejo vsebine vprašljive kakovosti o LGBTIQ+ temah, se bomo lotile_i na delavnici Digitalnega aktivizma, prostor za psihodramsko spontanost in skupno kreativno razmišljanje o naših identiteah pa bomo odpirale_i na Psihodramski delavnica: leztopija lezbičnosti in skupnosti.

Festival se bo zaključil z zabavo ob izidu Lezbozina in s tradicionalnim nedeljskim Astrobrančem.


Program

torek, 24. 5. 2022

21:00, Slovenska kinoteka: Odprtje festivala: Večer slovenskih lezbičnih kratkih filmovKratki lezbični filmi, vsi so nastali po letu 2008, so bili sprva predvsem aktivistična pričevanja, pa tudi gverilski odzivi na lezbofobijo, nevidnost lezbijk in diskriminatorne prakse v Sloveniji. V novejših filmih pa tudi odmik od dokumentarnosti, zlasti prevpraševanje lezbične kulture skozi satiro in humor ter poigravanje s fantazijo.Filmi:Homo-risk (Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Vesna Vravnik, Irena Kovačević; Slovenija, 2008, 16′, podnapisi: ang.)Lezbični klub v vsako vas (Vesna Vravnik; Slovenija, 2011, 10′, podnapisi: ang.)Disconnected (Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej; Nemčija/Slovenija, 2018, 8′, podnapisi: ang.)Vstaja lezbosov: Prvovrstni. Drugi (Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Vesna Vravnik; Slovenija, 2009, 7′, podnapisi: ang.)Stanovanje št. 4 (Simona Jerala, Daphne van den Blink, Rui Esperança; Slovenija, 2012,10′)Not Your Ordinary Sister (Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej; Nemčija/Slovenija, 2009, 4′, ponapisi: ang.)I’m That Lesbian Your Mother Warned You About (Eva Kokalj, Petra Hrovatin; Slovenija, 2014; 22)Pussy Cruising (Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej; Nemčija, 2021, 7′ 30″, podnapisi: ang.)Spletni kinotečnik: https://kinoteka.si/…/vecer-slovenskih-lezbicnih…/

sreda, 25. 5. 2022

18:00:, Atrij Galerije Škuc: Bralni klub – Zvok ženskih korakov
Vodi: Zala HriberšekBranje je samotno opravilo; včasih pa bi želele_i govoriti o prebrani zgodbi, izmenjati mnenja in občutke.Če tako čutite tudi ve_i, vas vabimo k branju kratke zgodbe »Predstavljanje Nesse« iz zbirke Hrup iz lope irske pisateljice Mary Dorcey (Založba Škuc-Lambda). Po predhodni prijavi vam bomo poslale_i zgodbo po e-pošti.

opencall.lezbicnacetrt@gmail.com (Zadeva: Bralni klub)

21:00:, Inštitut za novejšo zgodovino, Privoz 11: Okrogla miza ob 35. obletnici lezbičnega gibanjaNa okrogli mizi, posvečeni 35. obletnici lezbičnega gibanja pri nas, se bomo pogovarjale z aktivistkami različnih generacij, ki so in še delujejo znotraj skupnosti. Kako razumemo zgodovino lezbičnega gibanja, boj, položaj LBT-žensk in razne skupnosti, ki smo jih doživele?Sodelujejo: Suzana Tratnik, Evan Grm, Neža Oder, Urška Sterle in Mojca Urek.Moderira: Urška Lipovž

četrtek, 26. 6. 2022

16:00, Inštitut za novejšo zgodovino, Privoz 11: Delavnica Digitalni aktivizem – Search Engine Optimization, delavnica za aktivistke_te.
Vodi: Heidi PunIskalniki (npr. Google) ob raziskovanju LGBTIQ+ tem v slovenščini še vedno prikazujejo vsebino vprašljive kakovosti.Na delavnici o optimizaciji za iskalnike (SEO) se bodo aktivisti_ke iz raznih slovenskih LGBTIQ+ organizacij (pa tudi neuvrščene_i) naučile_i trikov za prikazovanje vsebin na vrhu iskalnih rezultatov.Prijava obvezna — v e-mail zapišite, koliko izkušenj že imate v SEO (lahko tudi nič!) in iz katere organizacije ste. opencall.lezbicnacetrt@gmail.com  (Zadeva: Digitalni aktivizem) Delavnica je namenjena izključno aktivistom_kam.

20:00, Letni vrt Gala Hale: Koncert 

Ruske feministične gverilke bodo zdaj zavzele Ljubljano, tako ali drugače!

V času aktualnih vojnih razmer na vzhodu starega kontinenta se nam obeta invazija ruskih feminističnih bork za umetniško svobodo, ki so jo same plačale tudi z odvzemom prostosti.

Prihaja Skupina Pussy Riot, ki je postala razvpita po nastopu v moskovski Katedrali Kristusa odrešenika februarja 2012. Dve članici skupine, Nadežda Tolokonikova in Marija Aljohina, sta bili takoj aretirani zaradi huliganizma. Zaradi prijave cerkvenih organov je bil koncert, ki je sicer dokumentiran in objavljen, prekinjen. Članice skupine so namreč hotele opozoriti na podporo pravoslavne cerkve Putinu v predvolilnem času. Marca so aretirali še tretjo članico, Jekaterino Samucevič. Sodni proces je bil, še posebej na Zahodu, deležen velike mednarodne pozornosti zaradi kontroverznosti primera in omejevanja umetniške svobode v Rusiji ter slednjič tudi zaradi nesorazmerno težke kazni članic skupine,  obsojenih na po 2 leti zapora zaradi huliganizma, motiviranega z verskim sovraštvom. Prvi dve sta kazen odslužili skoraj v celoti, tretja pa se je s sodiščem pogodila za manjšo kazen.

Skupina je nastala 2011 kot kolektiv okoli 15 članic in članov, ki so se kalili v anarhistično-umetniški skupini Vojna. Na svojih nastopih zaradi zagotavljanja anonimnosti nosijo značilne raznobarvne podkape (balaklave).

Pozneje je skupina s Tolokonikovo in Aljohino poskusila nastopiti tudi v Sočiju v času zimskih olimpijskih iger leta 2014, a so jo fizično napadli kozaški varnostniki in preprečili nastop. Bile so aretirane pod očitno pretvezo kraje v hotelu.

Nastop Pussy Riot meji na gledališče; vsebuje namreč tudi monologe, podložene z dokumentarnimi posnetki. Čaka nas frenetični noise-punk, ki se opira tudi na Aljohino knjigo Riot Days o dogodkih pred njeno zaporno kaznijo. Skupaj s sodelavci jo je preoblikovala v svojevrstni performans. Projekcija bo za lažje razumevanje opremljena s podnapisi.

Pussy Riot še naprej neusmiljeno  prevprašujejo poti in zablode sodobne Rusije, njenega nespornega dolgoletnega samodržca Vladimirja Putina in vpliv Ruske pravoslavne cerkve na sodobno Rusijo. Tudi v Ljubljani pričakujemo brezkompromisni in udarni nastop, s provokacijami in revoltom.

vstopnice že v prodaji https://www.mojekarte.si/si/pussy-riot/vstopnice-1149930.html

petek, 27. 5. 2022

18:00, Atrij Galerije Škuc: Izmenjevalnica zgodb: kvir edišn
Na delavnici se boste spoznale_i z osnovami storytellinga.
Vodita: Suzana Tratnik, Tanja Matijašević.Zgodbe pripovedujemo, pišemo, plešemo, poslušamo ali raziskujemo.Pisateljica Suzana Tratnik in improvizatorka Tanja Matijašević vas vabiva, da soustvarimo varen prostor, v katerem bomo z osnovami impro gledališča in pripovedovanja (t. i. storytellinga) raziskovale_i in zasnovale svetove, ki lahko nastanejo le v lezbični četrti. Pridruži se nama! opencall.lezbicnacetrt@gmail.com (Zadeva: Izmenjevalnica zgodb)

20:00, Atrij Galerije Škuc: Literarni večer z udeleženkami_ci literarnega natečaja

sobota, 28. 5. 2022

17:00-20:00, Atrij Galerije Škuc: Psihodramska delavnica: leztopija lezbičnosti in skupnosti
Vodi: Anđela Čeh, psihodramska psihoterapevtka v procesu supervizije, BeogradOdpiramo prostor za psihodramsko spontanost in skupno kreativno razmišljanje naših identitet in povezovanja v skupnosti. Kaj nam danes pomeni živeti lezbične identitete in leztopijo? Kaj je za nas pomembno? O čem ne govorimo? Kaj potrebujemo? Kaj nam je skupno? Kakšno lezbično utopijo si želimo?opencall.lezbicnacetrt@gmail.com (Zadeva: Psihodrama)

21:00//23:00:, Nova pošta: Release Party! (Začetek ob 21:00 – izid Lesbozina, od 23:00 naprej – DJ program.)Release! Party! Lesbozine release party! Preplet glasbe, besede in plesa se bo zgodil v tistem delu lezbične četrti, ki živi in utripa še dolgo potem, ko mesto prekrije tema. Tu skupaj ustvarjamo bit in vstopamo v obdobje leztopije. Za zvočno atmosfero bo poskrbljeno do zgodnjih jutranjih ur.Na dogodku lahko dobite tudi svoj izvod Lesbozina.

nedelja, 29. 5. 2022

11.00:, Atrij Galerije Škuc: Astrobranč


*Ob prijavi na delavnice prosim pripiši ime delavnice na katero se prijavljaš.

Festival lezbična četrt omogoča Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov