Razstava gejevskega fotografa Roberta Mapplethorpe-a v Ljubljani

V juniju 2009 si lahko ogledate fotografsko razstavo svetovno znanega konceptualnega ameriškega gejevskega fotografa Roberta Mapplethorpe-a.

Razstavo gostita Narodna galerija in galerija TR3 pri Cankarjevem domu v Ljubljani.  V slovenski razstavi si lahko ogledate 117 fotografij, razdeljenih v šest sklopov: Avtoportreti, Obrazi, Ženske, Meso in fetiš, Rože ter Kipi.

robert-mapplethorpe-dennis-speight1980

Mapplethorpovi cikli fotografij vključujejo poleg cvetlic in znanih osebnosti tudi homoerotiko, BDSM in goloto.  Slednje so bile vpletene v več škandalov; javnim predstavitvam so oporekale mnoge ameriške konzervativne organizacije in celo umetnostni muzeji ter univerze.

Največ pozornosti je bil deležen Robertov avtoportret, vključen v serijo X Portfolio, na kateri ima v anusu bič, s katerim kavboji krotijo živino (prikazan na sliki).

robert-mapplethorpe-X-Portfolio

Mapplethorpe je preminil leta 1989 pri 42.letih zaradi AIDS-a. Pred smrtjo je ustanovil Mapplethorpe Foundation, ki skrbi za njegovo umetniško zapuščino. Robertova želja je bila, da ljudje prepoznajo fotografijo kot umetnostno zvrst, ki je enako pomembna kakor slikarstvo in kiparstvo.

V letu 2006 so njegovo fotografijo Andya Warhola prodali kot 6. najbolj drago fotografijo, ki je bila kadarkoli prodana v svetovnem merilu.

Njegove fotografije si lahko ogledate tudi na spletnih razstavah – MomentumEmphasizing visibility and poetic simplicity in na platformi ART SY: https://artsy.net/artist/robert-mapplethorpe.

Več: Wikipedia.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov