Predavanje umetnice Alenke Spacal

Društvo ŠKUC – Kulturni center Q (kluba Monokel in Tiffany)
v sodelovanju Zavodom Pink Klip

v okviru razstave  Here Queer!: Umetnost  in homoseksualnost vabi na Predavanje slovenske umetnice Alenke Spacal v četrtek, 4.11.2010, ob 20ih v Kulturni center Q.

Preseganja spolnih binarizmov na samopodobah v lezbični vizualni umetnosti

V predavanju bodo obravnavane lezbične vizualne reprezentacije umetnic, ki so preko lastnih podob presegale klasično binarno strukturo ustaljenih pojmov ženskosti in moškosti. Analizirana bodo dela vseh tistih avtoric, ki so preko strategij vizualnega transvestizma, maškarade oziroma preoblačenj poskušale prehajati med spoli. Ob tem bodo predstavljena tudi dela tistih, ki so karnevalsko parodijo usmerile k stereotipom lastnega spola, ali se preko androginih podob upodabljale onkraj jasno določenih spolov. Ob konkretnih analizah del slikark in fotografinj z začetka 20. stoletja, kot so na primer Romaine Brooks, Claude Cahun in Gluck, bodo prevprašani poskusi konstituiranja različnih subjektnih pozicij, in sicer od brezspolno opredeljenega subjekta do jasno zaznamovanega lezbičnega subjekta. Umetnice, ki so se na svojih delih poigravale z različnimi spolnimi identitetami, so preko lastnih teles pokazale, da spoli kot kategorije ne morejo biti jasno definirani ne v biološkem ne v družbenem smislu, temveč so kot fluidne konstrukcije, ki niso trdne in zamejene, odprti za nove in nove pretrese tudi na vizualnem področju.

Alenka Spacal se ukvarja s feministično vizualno umetnostjo. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Z doktorsko disertacijo, ki nosi naslov Konceptualizacija spola skozi vizualne reprezentacije lastnega telesa v feminističnih umetniških praksah zaključuje doktorski študij na Oddelku za sociologijo.
Deluje kot umetnica in teoretičarka. Svoje slikarske avtoportrete je predstavila na več razstavah v okviru feminističnih, lezbičnih in queer festivalov. V Monoklu je razstavljala leta 2007.

Vabljene in vabljeni!

alenka-spacal-avtoportreti-ii

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana – Urad za kulturo.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov