Pogovorni večer – Vpliv outiranja javnih oseb na družbo in LGBT-populacijo

Podrobnosti

  • torek | 24. maja 2016
  • 19:00
  • Masarykova 24, 1000 Ljubljana
Smo leta 2016 in outiranje javnih osebnosti v Sloveniji je še vedno tabu. Kakšno sporočilo to pošilja širši družbi? Kakšne posledice imata skrivanje in molk? In predvsem kakšen zgled to daje mladim LGBTQ-generacijam, ki svoj prostor pod soncem še iščejo in v našem medijskem prostoru nimajo takorekoč nikogar s komer bi se lahko poistovetile_i?
 
Geji, lezbijke in druge_i predstavnice_ki LGBTQ-skupnosti so v Sloveniji redkost, ki je večinoma zreducirana na polzvezdnike_ce resničnostnih šovov in performerke_je, ki na tem pravzaprav gradijo svojo medijsko podobo – dober primer so denimo Sestre in Salome.
 
Zaradi opisanih razmer v slovenski javnosti zato velja zmotno prepričanje, da med poslanci in poslankami ni gejev in lezbijk. Prav tako jih ni med televizijskimi voditelji in voditeljicami, igralkami in igralci in drugimi obrazi, ki se redno pojavljajo v slovenskih medijih.
 
Tudi za tiste, za katere vemo, da niso heteroseksualci_ke, velja tih dogovor, da se o tem ne piše, saj tega same_i ne izpostavljajo.
 
Bi bila slovenska družba bolj strpna, če bi imeli več outiranih javnih oseb? Kako bi to vplivalo na LGBTQ-skupnost, bi bila ta bolje sprejeta in močneje integrirana v vse pore naše družbe? Česa se glede outiranja, poleg morebitnega šikaniranja, bojijo LGBTQ-osebe, ki so javno izpostavljene? In zakaj se prav pri nas stvari odvijajo tako počasi? Kdo bi moral storiti prvi korak?

 

Pogovor bo vodil Mladinin novinar in urednik Torka ob petih Izak Košir.

Vabljene_i!

Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov