7. lezbična četrt

Program 7. festivala Lezbična četrt pri Društvu Škuc se bo začel in končal s filmom. Dokumentarni film ob odprtju iz 90-ih BloodSisters: Leather, Dykes and Sadomasochism o lezbični leatherdyke in BDSM sceni v San Franciscu je provokativno pionirsko delo, ki je pretreslo erotične in aktivistične meje tedanje lezbične skupnosti. Po projekciji bo pogovor z režiserko Michelle Handelman preko Zooma. Uradni del festival se končuje v soboto, 11. 9. s hrvaškim dokumentarnim filmom Nun of my Business o nekdanjih nunah, ki sta postali lezbični par. Film je prejel nagrado občinstva na festivalu ZagrebDox 2020. Več o vsebini bo po projekciji v živo povedala režiserka Ivana Marinić Kragić. Filmski program bo potekal v Slovenski Kinoteki.

Letos se bodo organizatorke ozrle še dlje v aktivistično preteklost. Na dvorišču Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani bodo 8. 9. pripravile fotografsko razstavo Po korakih, s katero napovedujejo digitaliziran Škuc-LGBT arhiv od leta 1984 naprej. Na odprtju bo med drugimi spregovorila dr. Marina Gržinić, pomembna akterka alternativnih 80-ih, za glasbeno podobo pa bo poskrbela samosvoja kantavtorica Ksenija Jus, ki ima v svoji karieri že vrsto zgoščenk in pesniških zbirk.

V okviru festivala sta napovedna še dva glasbena dogodka. V sredo, 8. 9. bo v atriju Galerije Škuc nastopila glasbenica in pesnica Ana Resnik, ki sodeluje s studijem Dravle Records in z znanimi reperji. V petek, 10. 9. pa bo na vrtu Kluba Tiffany na Metelkovi nastopila Masayah, slovenska hip hop in RnB izvajalka, ki je pri 18-ih izdala prvi single Pusto, in se hitro povzpela na vrh slovenske hip hop scene. Po koncertu bo glasbo vrtela DJ Lili Put Put – Polona Janežič, glasbenica, klaviaturistka, članica bendov Melodrom, Katalena in Narat, tudi pisateljica, dejavna na pripovedovalskih dogodkih in v gledališču.

Tudi letošnja četrt ne bo minila brez živahnega literarnega dogajanja. V sredo, 8. 9. bo v atriju Galerije Škuc svojo zbirko O ljubezni, batinah in revoluciji (Založba Goga, 2021) predstavila hrvaška pisateljica Nora Verde. Svoja nova romana bosta v medsebojnem navzkrižnem zasliševanju predstavili Nataša Sukič – Amplituda (Škuc Vizibilija, 2020) in Suzana Tratnik — Pontonski most (Beletrina, 2020). Dogodek bo potekal na stopnišču Mestne hiše pri lokalu Pritličje. Na istem odru pa bodo improvizatorke Špela SetničarTeodora ŠvetNina Vombergar in Tanja Matijašević v predstavi Med vrsticami izhajale iz odlomkov omenjenih romanov.

Lezbično turo po Ljubljani bo, v sodelovanju z Alternative Tours, vodila Suzana Tratnik v soboto popoldne, 11. 9. Zakaj se spominjamo sestankov v gostilni Rio sredi 90-ih? Kako so nas zaznamovali PROSTORI Galerija Škuc, Klub K4, Cafe Open ali skvot Metelkova mesto? Kam še lahko gremo v Ljubljani danes in zakaj (ne)?

V petek, 10. 9., bo v Galeriji Škuc potekal pogovor o Rasnem kapitalizmu, intersekcionalnosti spolnosti, bojev in mejnih teles. Z urednicama_koma letošnje prve številke ČKZ-ja Tjašo Kancler in Marino Gržinić se bo govorilo o teorijah in praksah odpora, o možnostih za drugačno prihodnost in za kritični odziv na belski strejt okcidentalni čas, ki se kaže kot edina možnost.

Program po dnevih je na voljo na spletni strani društva ŠKUC in FB strani festivala Lezbična četrt.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov