Dodatek k 36. festivalu LGBT filma

Med 9. in 12. septembrom vabljene_i na dodatek 36. festivala LGBT filma!

V Slovenski kinoteki bodo v tem tednu na ogled filmi, ki so bili uvrščeni na spored 36. festivala LGBT filma, ki je preteklega decembra potekal v spletni obliki, vendar za njihovo spletno predvajanje nismo prejeli soglasja.

Četrtkov spored, 9. septembra, se bo tako začel s filmom Moffie (Oliver Hermanus, 2019), ki si ga bo moč ogledati tudi v petek. Moffie bi v slovenski jezik najpreprosteje lahko prevedli kot peder. Beseda, ki se je v Južni Afriki še danes izogibajo, saj označuje nekoga šibkega, feminilnega in pa nekdaj  ilegalnega. Beseda, ki v njihovi zgodovini nosi toliko bolečine, je danes še vedno stvar spotike in stigme. Četrti celovečerec Oliverja Hermanusa je zato pomemben zgodovinski opomnik. Leta 1981 je v Južni Afriki vladala belska manjšina, ki je bila v konfliktu na južni angolski meji. Kot vsi beli fantje, starejši od 16 let, mora tudi Nicholas Van der Swart opraviti dve leti obveznega vojaškega urjenja, saj se tako varuje apartheid pred grožnjo komunizma in t. i. črne nevarnosti. Toda Nicholas mora predvsem preživeti brutalnost vojske, kar postane še teže, ko se čustveno naveže na svojega kolega. Presunljiva stvaritev režiserja Hermanusa, čigar film Lepota je bil že predvajan na Festivalu LGBT filma.

V četrtek in petek bo na sporedu tudi film Amonit (Ammonite, 2020). Težko pričakovan britanski film režiserja Francisa Leeja, ki se na festival vrača po odmevnem prvencu Božja dežela (God’s Own Country, 2017). Kate Winslet upodobi paleontologinjo Mary Anning, ki se je v 19. stoletju kljub spolu in pripadnosti delavskemu razredu poskušala prebiti med spoštovana imena takrat vse bolj priljubljene vede. Na surovi južni obali v Lymeu išče fosile, ki jih je prisiljena prodajati bogatim zbiralcem in turistom. Tako preživlja sebe in svojo ostarelo mater. Ko se ji na izkopavanjih pridruži bogata in nesrečno poročena Charlotte (Saoirse Ronan), se ustaljeno življenje obeh postavi na glavo. Izvrstna igra Kate Winslet in Saoirse Ronan!

V soboto bo na sporedu dokumentarec o transspolni osemletnici Sashi, Punčka (Petite fille, Sébastien Lifshitz, 2020). Rahločuten portret osemletne Saše, ki, ne oziraje se na pripisani spol ob rojstvu, želi živeti kot deklica, pri čemer izzove odklonilne reakcije v okolju in še posebej v šoli, kjer pogosto nočejo pripoznati njenega spola. Kljub mamini podpori je Saša velikokrat prizadeta in žalostna, tudi zaradi slutnje o težki prihodnosti, ki jo čaka. Dokumentarec izvrstnega režiserja Lifshitza, starega znanca festivala, je poglobljena kritika binarnega dojemanja spolov, ki se odlikuje po izredni bližini.

Prejemnik glavne nagrade občinstva za najboljši film 36. LGBT filmskega festival, Dobrodošli v Čečeniji (Welcome to Chechnya, David France, 2020), bo na sporedu za zaključek. Pretresljiv dokumentarec scenarista in režiserja Davida Franca, nominiran tudi za oskarja, ki se dogaja v sodobnosti vzpona skrajne desnice v Evropi in nas pretresljivo sooča z normalizacijo nasilja nad tistimi, ki ne spadajo v večinsko družbo. Politično pomemben dokumentarec o sistematični in nekaznovani čistki LGBT+ ljudi v tej kavkaški republiki ter ruskih aktivistih, ki jih poskušajo rešiti, mestoma spominja na fiktivni akcijski triler, s to razliko, da je dogajanje ubijanja in napetega bežanja žrtev še kako resnično, srečni konci pa niso ne zagotovljeni ne pogosti.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov