Zmanjševanje škode pri kemseksu: priročnik za usposabljanje

Namen priročnika je opisati potek usposabljanja, ki bi bil čim bolj interaktiven, da bi udeleženci usposabljanja lahko uporabili svoje analitične, kritične in ustvarjalne sposobnosti.

Priročnik je razdeljen na dva dela. V prvem delu je predstavljena opredelitev kemseksa, problematika prakticiranja kemseksa, zmanjševanje škode v kontekstu prakticiranja kemseksa in nekatere osnovne smernice glede najboljših praks pri izvajanju podpornih dejavnosti na področju kemseksa.

Namen podanih informacij ni, da bi nekdo postal strokovnjak za kemseks, ampak zagotoviti trdno podlago o tej temi. Kljub temu je strokovno znanje, mogoče pridobiti le s stalnimi izkušnjami, prakso in z razmislekom. Prvi del priročnika je lahko koristen vir za vse, ki jih zanima kemoseks in zmanjševanje škode pri prakticiranju kemoseksa. Cilj priročnika ni bil izčrpen znanstveni pregled. Vendar pa temelji na znanstvenih, kliničnih ali terenskih izkušnjah številnih virov. Ti viri so predstavljeni na koncu priročnika, kjer so reference razvrščene po poglavjih. Za izvajalce usposabljanja, ki želijo utrditi svoje razumevanje kemseksa, pa predstavljajo reference koristno izhodišče za nadaljnje branje.

V drugem delu priročnika je opisana delavnica za usposabljanje o kemoseksu in zmanjševanju škode. Predlagano delavnico je seveda potrebno prilagoditi vsaki posamezni skupini udeležencev usposabljanja, njihovim potrebam, časovnim omejitvam ter drugim virom in omejitvam posameznega konteksta. V tem delu priročnika so navedeni vsi predpogoji, kot so npr. potrebno gradivo in podrobne smernice o priporočenih dejavnostih, tako da imajo izvajalci usposabljanj možnost, da se v celoti pripravijo na izvajanje vsebine.

Izdajo tega priročnika je omogočila organizacija AIDS Action Europe. Avtor, Antonios Poulios, je klinični psiholog, magister znanosti, doktor znanosti in psihoanalitik. Deluje zasebno kot terapevt in je tudi znanstveni koordinator skupnostnih projektov grškega združenja oseb, ki živijo s HIV, “Positive Voice”. Poleg tega je član znanstvenega odbora in odbora za usposabljanje organizacije Orlando LGBT+ “Duševno zdravje brez stigme” ter izredni profesor na Oddelku za psihologijo Univerze na Kreti v Grčiji. Leta 2022 je bil eden od dobitnikov nagrade Symonds Essay Prize, ki jo podeljuje revija Studies in Gender and Sexuality.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov