Za vedno se je poslovil David Stuart

David Stuart je prvi identificiral in poimenoval kemseks, kulturni pojav na gejevski sceni, ki predstavlja izziv tako za obstoječe metode preventive na področju hiva in aidsa, kot tudi uživanja prepovedanih substanc, ter duševnega zdravja. Razvil je prve terapevtske in podporne programe za uporabnike kemseksa (program samopomoči je na voljo v slovenskem jeziku), ter se zavzemal za mednarodno ozaveščenost o problematičnosti novega pojava in spodbujal dialog o njem v LGBT skupnosti in med zdravstvenimi delavci. Poleg terapevtskega dela je podpiral skupnosti in vlade v drugih državah pri soočenju s fenomenom kemseksa in jih opremljal s kulturnimi kompetencami.

David je bil pravo sonce. Z empatijo in sprejemanjem je poskrbel, da smo aktivisti in skupnostni delavci v LGBT skupnostih po celem svetu odpirali vprašanja jemanja drog in posledicah, ki jih imajo za naše skupnosti. Razumel je gejevsko zgodovino, razumel je družbene, zgodovinske in psihološke vzroke zakaj bi kdo jemal droge, da olajša svojo duševno stisko. Razumel je kako se intimnost prepleta z željo po sprejemanju in razumel kako se slednja mnogo LGBT osebam odreka. Tudi znotraj skupnosti. Odkrito je zagovarjal pristope prilagojene LGBT osebam in s svojim delom rešil mnogo življenj v LGBT skupnosti po celem svetu.

On in njegovo delo sta bila inspiracija za programe in skupnostne intervencije, ki smo jih delali v ŠKUC Magnus, Legebitra in DrogArt.

Delal je na področju, ki je čustveno izjemno zahtevno. Pa vendar je vedno nosil v sebi toplino, sprejemanje, oster, pronicljiv um in ustvaril pogoje za takojšnje psihično in telesno okrevanje.

David, hvala! 🙏Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov