Rožnati zmaji podeljeni

Včeraj so na 32. festivalu LGBT filma podelili obe glavni nagradi. Festival je potekal od 26. novembra do 4. decembra v Ljubljani, s ponovitvami posameznih filmov v drugih slovenskih krajih. Letošnja udeležba publike je bila precej boljša kot lani, najbolj pa jo je prepričal domači dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, ki je tako prejel nagrado Rožnati zmaj po izboru publike. Film predstavlja deset transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev Slovenije, govori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete ter položaja transspolnih oseb v družbi. Film želi povečati ozaveščenost o življenju transspolnih oseb, predvsem pa prispevati k povečanju vidnosti in legimitiranja transspolnih oseb, tako razkritih kot (še) nerazkritih.

Žirija pa je podelila Rožnatega zmaja za najboljši film francoskemu filmu Théo in Hugo v istem čolnu, ki sta ga podpisala režiserja Olivier Ducastel in Jacques Martineau. Film s preprostimi sredstvi prehaja od naturalističnih do poetičnih prikazov dogajanja v par nočnih urah, ko se Théo in Hugo srečata v seks klubu v Parizu. Po seksu razvijeta odnos posebne povezanosti, hkrati pa ugotovita, da sta imela nezaščiten spolni odnos. Ker je eden od njiju hiv pozitiven, se takoj odpravita v bolnišnico na pregled in ustrezen postopek za partnerja, ki se je morda okužil. Kljub težavam in konfliktnim situacijam preživita skupaj noč in se zaljubita. Projekcije filma sta se udeležila tudi oba režiserja.

Na letošnjem festivalu so predvajali 22 dolgih in 18 kratkih filmov. Prihajali so kar iz 22 držav, festival pa so pospremili tudi tuji gostje. Letos je festival predvajal rekordno število domačih filmov, vsega skupaj kar šest. Domačim ustvarjalcem pa je nudil tudi dvodnevno filmsko delavnico, ki jo je vodil nemški režiser Jochen Hick.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov