32. FESTIVAL LGBT FILMA – novinarska konferenca

DRUŠTVO ŠKUC in SLOVENSKA KINOTEKA – 32. FESTIVAL LGBT FILMA

26. november – 4. december 2016
Slovenska kinoteka, Kinodvor, Klub Tiffany; Mestni kino, Ptuj; MKSMC Botegin, Koper; GT22, Maribor; Mladinski center Bistrica ob Sotli

Novinarska konferenca: torek, 22. novembra 2016, ob 11. uri
Otvoritev festivala: sobota, 26. novembra 2016, ob 21. uri, Kinodvor

Spoštovane, spoštovani,
vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 22. novembra 2016, ob 11. uri v dvorani Slovenske kinoteke, Miklošičeva 28, Ljubljana.

Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala štejemo kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se nam je zaradi razširitve tematskega polja v zadnjih letih zdelo primerno, da ga poimenujemo festival LGBT filma.

Na letošnjem, 32. festivalu LGBT filma bomo v celoti predvajali 22 dolgih in 18 kratkih filmov. Prihajajo kar iz 22 držav: Avstralija, Avstrija, Argentina, Brazilija, Čile,  Francija, Hrvaška, Indija, Irska, Italija, Kanada, Kuba, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija in ZDA.

Osrednji program se bo odvrtel med 26. novembrom in 3. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Zaradi izrednega zanimanja bo otvoritvena projekcija festivala v večji dvorani in sicer v Kinodvoru, kjer bomo prikazali duhovito lezbično komedijo Babica, z znano ameriško igralko Lily Tomlin. Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, na Ptuju in v Bistrici ob Sotli. Off program bo potekal v klubskih prostorih na Metelkovi.

Festival ne bo minil brez gostov. Pridružil se nam bo nemški režiser Jochen Hick, ki bo predstavil svoj dokumentarni film Vzhodni kompleks (2016), v času festivala pa bo vodil tudi dvodnevno filmsko delavnico.

Po projekciji filma Théo in Hugo v istem čolnu (2016) se nam bosta pridružila stara znanca našega festivala, francoski režiserski duet Olivier Ducastel in Jacques Martineau.

Po ogledu švicarsko-italijanskega dokumentarnega filma Ella Maillart: Double Journey (2015) nam bo Monika Hofman predstavila delo švicarske pisateljice Annemarie Schwarzenbach.

Odličen dokumentarni film Bolno (2015), o prisilni petletni hospitalizaciji mlade Ane Dragičević na reški psihiatriji, je posnel režiser Hrvoje Mabič, ki se nam bo pridružil na pogovoru.

Za festivalski zvezdniški utrinek bo poskrbela španska igralka Sandra Collantes Sanz, ki se bo predstavila v pogovoru po projekciji filma Od punce do punce (2015).

Nedvomen vrhunec festivala pa bo projekcija sploh najstarejšega igranega celovečernega filma s homoseksualno tematiko – gre za švedski film Krila, iz leta 1916, ki je dolga leta veljal za uničenega, a so ga pred leti restavrirali, tako da ga lahko premierno pri nas vidimo natanko ob njegovi 100-letnici. Ta nemi film bo klavirsko pospremil Andrej Goričar, ogled pa bo v okviru dneva kulture brezplačen.

V OFF programu bosta dokumentarec o raznolikost spolov FtWTF – Female to What The Fuck (2015) predstavili avstrijski režiserki Katharina Lampert in Cordula Thym. Španskemu dokumentacu Yes, We Fuck pa bo sledil pogovor o seksualnosti hendikepiranih oseb.

Med slovenski kratkimi filmi naj posebej omenimo izvrstni dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji (2016), ki ga je posnela kanadska režiserka Michelle Emson. Poleg tega pa bo prikazanih še pet slovenskih krajših filmov, kar je rekordno število doslej. Ob vsakem se bodo predstavili tudi ustvarjalci.

Nagrade za najboljši slovenski prispevek letos pomlajena žirija ne bo podelila, bomo pa podelili nagradi Rožnati zmaj: za najboljši film festivala po izboru žirije in po izboru publike.


Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Slovenski filmski center, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Goethe Institut, Institut francais, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Udarnik, MKC Maribor, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, Radio Študent, Torek ob petih, Tam tam, Narobe, klub Monokel, klub Tiffany, DHL, Park hotel in drugi.

Vljudno vabljeni/e!
Akreditacije na: info@skuc.org , Društvo ŠKUC, tel/fax 01 4303 530
Informacije: Slovenska kinoteka 01 4342 520
Program festivala je na www.ljudmila.org/siqrd/fglf/32
Stiki za medije: Suzana Tratnik 041 270 127, Brane Mozetič 040 206 631

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov