Prisotnost skupnosti

Lepo vabljene_i na odprtje razstave Prisotnost skupnosti v petek, 29. 3. 2024, ob 19. uri v Galeriji Škuc.

V letu 2024 obeležujemo 40. obletnico gibanja skupnosti LGBTQIA+ v Sloveniji. Del celoletnega dogajanja, mdr. razstave v Muzeju novejše zgodovine, Mestnem muzeju, Galeriji Kresija, Galeriji Alkatraz, na ploščadi pri Figovcu in še marsikje, je tudi začasen skupnostno-kulturni prostor, ki ga z gradniki lokalnih LGBTQIA+ skupnosti med 29. marcem in 25. aprilom aktiviramo v Galeriji Škuc. Na eni lokaciji združujemo javna mesta, kot so lokali, knjižnice, klubi, festivali, ne nazadnje »odri/zaodrja«, brez katerih bi skupnosti ostajale javnosti skrite, težko dosegljivi varni prostori za LGBTQIA+ osebe pa še manj dostopni, kot se zdijo že sedaj. Čeprav smo v preteklih štirih desetletjih dosegli že pomembne mejnike na poti k enakopravnosti, sprejemanju in raznolikosti, vemo, da je pred nami še veliko dela.

Zavedamo se pomena kvira, ki vztrajno stremi h kvir horizontu, kot ga opredeli Muñoz[1]. Kjer prepoznavamo potencial za nadaljnji razvoj in rast naše skupnosti. Kvir horizont označuje še neuresničeno, izpostavlja razumevanje kvirovstva kot nečesa, namenjenega prihodnosti in upanju, vedno na obzorju in ne v celoti prisotno v sedanjem trenutku. Kvir horizont nakazuje, da je kvirskost način bivanja v zamaknjenem času, v katerem je primež heteroseksualnega časa prekinjen ali izstopljen.

Skupnostni prostor aktiviramo ob zavedanju, da se mnogim po svetu prostori svobode do ljubezni, do sobivanja, do izražanja močno krčijo. Aktiviramo ga ob zavedanju preteklih bojev in zgodovini mnogih izbrisov življenj lokalnih neheteronormativnih oseb. Predvsem pa ga aktiviramo v praznovanju lokalnih kulturnih, skupnostnih in aktivističnih praks, ki so uspešno vzpostavile take kulturne (infra)strukture, da še danes poganjajo ustvarjalnost in solidarnost lokalnih LGBTQIA+ skupnosti.

SKUPNOSTNO-KULTURNI PROSTORI

Z namenom izpostaviti opolnomočenje in prakse samoorganiziranja v LGBTQIA+ skupnostih ter omogočiti posameznicam_kom, ki skupnosti soustvarjajo, lastne interese, smo skupnostni prostor razdelili na gradnike: ODER/ZAODRJE, BAR, KNJIŽNICA in KVIR LAB. Tako jih lahko uporabljajo številne organizacije in skupnosti, njihova želja pa je sprejeti vsako_ega, ki želi vstopiti v varen prostor, se sprostiti, zabavati, brati in/ali se povezovati s podobno mislečimi posameznicami_ki.

ODER/ZAODRJE

Oder je srčika raznolikega in živahnega LGBTQIA+ dogajanja. Kljub obstoječim neenakostim med heteronormativnimi in kvir življenji so namreč LGBTQIA+ zabavni in kulturni programi nekakšen prostor osvobajanja, kjer se naša skupnost lahko izraža in povezuje brez spon vsakdana. Med aktivatorji odra je tudi Kabaret Tiffany, že dolga leta pomemben kulturni steber LGBTQIA+ skupnosti, ki s svojimi nastopi in predstavami prispeva k raznolikosti in sprejemanju ter ustvarja prostor za izražanje in zabavo brez predsodkov. Na odru pripravljamo številne dogodke, katerih namen je obiskovalke_ce razstave ne le spraviti v dobro voljo, temveč jim prikazati, kako pomembno vlogo imata zabava in kultura pri gradnji skupnosti.

BAR

Bar je ključen prostor diskurza, ki številnim pomeni tudi dostop do skupnosti in povezovanje z drugimi. Tu se lahko sprostite in družite s prijatelji_cami in znanci_kami, v večernih urah pa (dejavno) sodelujete v razpravah o pomembnih vprašanjih LGBTQIA+ skupnosti – tako o njeni preteklosti kot tudi prihodnosti. Bar ima na programu različne dogodke in aktivnosti, ki spodbujajo dialog med obiskovalkami_ci ter omogočajo izmenjavo mnenj in izkušenj, pa tudi pogovore z gostjami_i LGBTQIA+ skupnosti. Z raznovrstnimi prireditvami želimo graditi trdnejše vezi v skupnosti ter krepiti občutek pripadnosti in enotnosti.

KVIR LAB

Kvir lab omogoča mladim posameznikom_cam spoznavanje bogate zgodovine in teorije kvira ter razmišljanje o prihodnosti naše skupnosti. Skupina se oblikuje prek javnega poziva in prejme strokovno podporo za svoje projekte, ki se razvijajo v skladu s kontekstom razstave Prisotnost skupnosti. Kvir lab je namenjen štirim mladim osebam, ki s pomočjo kuratork_jev razstave in sodelujočih organizacij vzpostavijo delovni prostor raziskovanja raznolikega kulturnega tkiva regionalne LGBTQIA+ skupnosti. Vsaka_i sodelujoča_i skupaj s kuratorkami_ji opredeli predmet raziskovanja ter načrt izvajanja in predstavitve.

KNJIŽNICA

Knjižnica je prostor počitka in premisleka ob literaturi, ki osvetljuje različne vidike LGBTQIA+ skupnosti. Knjižnica seveda z veseljem sprejema v hrambo tudi besedila, ki bi jih radi delile_i z drugimi članicami_i skupnosti, saj je njen osnovni namen spodbuditi izmenjavo idej, poglobiti razumevanje raznolikosti in prispevati k razvoju kritičnega mišljenja v naši skupnosti. Dobrodošle_i ste vsi, ki si želite razširiti svoje znanje in razumevanje LGBTQIA+ skupnosti ter prispevati k njenemu razvoju in napredku.

Skupnostni prostori, ki jih ponuja razstava Prisotnost skupnosti, so namenjeni tako LGBTQIA+ skupnostim kot tudi vsem obiskovalkam_cem razstave, ki jih želijo obogatiti. Verjamemo v pomen odprtega dialoga, medsebojnega spoštovanja ter sprejemanja raznolikosti kot temeljnih vrednot naših skupnosti. Zato vas vabimo, da se pridružite našim aktivnostim, sodelujete v diskusijah, delite svoje izkušnje in znanje ter skupaj z nami gradite bolj vključujočo in strpno skupnost. Vaša prisotnost in angažiranost sta ključnega pomena pri oblikovanju prostorov, ki bodo omogočali rast, povezovanje in opolnomočenje vseh njenih članic_ov.


[1] Muñoz, José Esteban. 2019. Cruising Utopia: The Then and There of Queer Futurity. New York: New York University Press.


Slovenska lektura: Inge Pangos
Angleški prevod: Arven Šakti Kralj
Oblikovanje tiskovin in vizualij: Lea Jelenko


Kvir lab je del projekta Mladi in prihodnost LGBTQIA+skupnosti, ki se izvaja v okviru programa Erasmus+, sofinanciranega s strani Evropske unije.

Sponzor projekta: Radenska Adriatic

Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov