Povod za prvo parado ponosa

Na današnji dan pred 19 leti,

»8. junija, redar lokala ”Cafe Galerija” v ljubljanski Mestni galeriji, ki je last Mestne občine Ljubljana, prepove vstop gejevskima pesnikoma Branetu Mozetiču in Jeanu Paulu Daoustu. Pojasni jima, naj ”se že navadimo, da lokal ni več za ‘take’ ”.

Vsak petek odtlej sledi protestno pitje mineralne vode v lokalu – protestniki in protestnice pijejo mineralno vodo kar se da počasi in tako manjšajo dobiček lastniku lokala, protestno pitje pa postane tradicionalno in se odvija vsako leto na obletnico dogodka – in čakanje na to, da bodo državni organi reagirali na očitno diskriminacijo: tožilstvo z obtožnico, višji predstavniki pa z obsodbo lokala.

Obsodbe ne dočakamo, zato se začnejo priprave na ”Obvoznico mimo nestrpnosti – pohod proti homofobiji”. Po iniciativnem sestanku, kjer Brane Mozetič, Nataša Velikonja, Nikolai Jeffs in Nataša Sukič zarišejo ogrodje akcije, se oblikuje bUZI – gejevska in lezbična sekcija UZIja – Urada za intervencije, neformalnega združenja različnih družbenih gibanj, posameznikov in posameznic.

Obvoznica mimo nestrpnosti, Štrumpant’l Sisters, 2001, Arhiv KCQ

V vmesnem času najemnik lokala Vasja Stanko dejanje redarja opravičuje z besedami: ”Dva gospoda, sicer zdaj jaz ne vem poimensko, katera dva sta bila, sta hodila po cesti, se objemala, poljubljala, ne. In potem sta hotela pač vstopiti v lokal. In ko je to naš redar videl, je gospoda pač odslovil”.

3. julija dočakamo obsodbo dejanja s strani ombudsmana Matjaža Hanžka. “14. člen Ustave prepoveduje diskriminacijo na podlagi kakršnihkoli osebnih okoliščin, kar morajo upoštevati tudi lokali, ki so od države dobili dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Prepričanje, da država zaradi pomanjkanja ustreznih zakonov ne zagotavlja enakopravnosti glede na spolno usmerjenost, ki se v zadnjem času pojavlja, je zmotno. V primeru diskriminacije imajo državni organi dolžnost ustrezno ukrepati in za svoje ravnanje ne potrebujejo posebnega zakonskega pooblastila”. Kljub temu pa se državni organi ne zganejo, prav tako ne sledijo obsodbe dejanja najemnika lokala s strani drugih predstavnikov države.«

Velikonja N. (ur.). (2004). 20 let gejevskega in lezbičnega gibanja. Ljubljana: Društvo ŠKUC.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov