Izjava sekcij ŠKUC – Magnus in ŠKUC – LL ob pogromu nad geji v Čečeniji

Čečenske oblasti so po poročanju mednarodnih in domačih medijev prijele več kot 100 ljudi, za katere sumijo, da so istospolno usmerjeni, od teh naj bi jih nekaj že usmrtili. Po dostopnih informacijah geji izginjajo z ulic glavnega mesta Grozni, oblasti jih identificirajo preko družabnih omrežij. Temu je sledilo množično brisanje profilov ter beg iz avtonomne republike. Jekatasrina Sokirianskaja, direktorica International Crisis Group za Rusijo, je za Guardian dejala, da je v zadnjih desetih dneh iz različnih virov dobila informacije, »da se to dogaja« med osebami različnih starosti in poklicev v čečenski prestolnici Grozni.

Izjave uradnih predstavnikov čečenske vlade, Alvina Karimova, predstavnika za stike z javnostjo predsednika Ramzana Karimova, so grozovite: »Ljudi, ki v republiki ne obstajajo, ni mogoče pridržati in preganjati.”. Prav tako so prepričani, da družine same pošljejo takšne oseba tja, kamor ni več vrnitve, saj bi drugače predstavljali preveliko sramoto za družine.

V sekcijah ŠKUC – Magnus in ŠKUC – LL ostro obsojamo pogrom v tej ruski republiki in pozivamo zvezne oblasti Ruske federacije, da nemudoma preprečijo izvensodna preganjanja in poboje LGBT oseb na svojem ozemlju ter jim zagotovijo potrebno zaščito. Slovensko zunanje ministrstvo pozivamo, da stori vse v svoji moči in se angažira pri zaščiti človekovih pravic LGBT manjšin v avtonomni republiki Čečeniji.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov