Izjava sekcij ŠKUC – Magnus in ŠKUC – LL ob načrtnem genocidu nad geji v Čečeniji in neodzivnosti državnih oblasti.

 

5. 4. 2017 smo slovensko javnost obvestili o pogromu nad geji v avtonomni ruski Republiki Čečeniji. Čečenske oblasti so po poročanju mednarodnih in domačih medijev prijele več 100 ljudi, za katere sumijo, da so istospolno usmerjeni, od teh naj bi jih nekaj že usmrtili. Po dostopnih informacijah geji izginjajo z ulic glavnega mesta Grozni, oblasti jih identificirajo preko družabnih omrežij in zapirajo v koncentracijska taborišča. Tistim, ki so zbežali pred preganjanjem, lokalne oblasti grozijo s pregonom ožjih družinskih članov, če se ne vrnejo.

Uradni predstavniki čečenske vlade še vedno zanikajo pogrom z zanikanjem obstoja LGBT oseb v Čečeniji. Uradni predstavnik čečenske vlade, Alvin Karimov, predstavnik za stike z javnostjo predsednika Ramzana Karimova, je izjavil: »Ljudi, ki v republiki ne obstajajo, ni mogoče pridržati in preganjati«. Prav tako so prepričani, da družine same pošljejo takšne oseba tja, kamor ni več vrnitve, saj bi drugače predstavljali preveliko sramoto za družine.

V sekcijah ŠKUC – Magnus in ŠKUC – LL ponovno ostro obsojamo pogrom v tej ruski republiki in pozivamo zvezne oblasti Ruske federacije, da nemudoma preprečijo izvensodna preganjanja in poboje LGBT oseb na svojem ozemlju ter jim zagotovijo potrebno zaščito. Slovensko vlado in predvsem slovensko zunanje ministrstvo pozivamo, da stori vse v svoji moči in se angažira pri zaščiti človekovih pravic LGBT manjšin v avtonomni republiki Čečeniji. Zahtevamo jasno obsodbo zločina, ki se dogaja na očeh svetovne javnosti.

LGBT skupnost in vse svobodomiselne posameznike in posameznice pozivamo naj pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani v spomin na žrtve najnovejšega pokola, ki nevarno spominja na holokavst, položijo cvetje in tako s simbolno gesto pozovejo ruske oblasti k zaustaviti pokola.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov