Lezbične avtorice osvajajo nagrade

V mesecu maju so lezbične avtorice, ki že dolgo zelo uspešno sooblikujejo in bogatijo literarni svet, v njem tudi zavladale.

Najprej je Zlato ptico na področju literature (nagrado, ki jo mladim inovativnim slovenskim ustvarjalcem in ustvarjalkam podeljuje Liberalna akademija) prejela pesnica Kristina Hočevar.

“Poezija Kristine Hočevar je v obrazložitvi opredeljena kot razmerje substancialne pesniške govorice, ki ima tenak sluh za družbene tresljaje in se ne ustavlja pred večkrat odrinjenimi temami simbolnega in realnega družbenega nasilja.”

Konec meseca pa je nagrado Fabula, ki jo za najboljšo zbirko kratke proze podeljuje časopisna hiša Dnevnik, prejela Vesna Lemaić za svoj prvenec Popularne zgodbe.

“Te po prepričanju žirije v slovenski literarni prostor prinašajo svežino s suverenim poseganjem na področje žanrov”. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, “so elementi sodobnega sveta vpeti v kompleksen in domišljen kontekst. Na različnih in v inovativnih kombinacijah se prepletajo elementi iz pop kulture, različni žanrski obrazci, premislek sodobne družbe in presenetljive pripovedne razrešitve, hkrati pa suverena avtorska obdelava zahteva enotnost. Pritisk bogastva elementov in povezav pa od bralca terja tudi lastno interpretacijo in ga vrača na premakljiv začetek branja.”

Med nominiranci letošnje Fabule sta bili tudi Nataša Sukič z zbirko Otroci nočnih rož in Suzana Tratnik z zbirko Dva svetova.

Vsem iskrene čestitke!!

Ponosni smo na vas.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov