Fotografska razstava Female-to-Femme

Katarina Hršak: fotografska razstava FEMALE-TO-FEMME

21.5.2011 – 27.5.2011, ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany)

Otvoritev: 21.5.2011 ob 20:30
Urnik: torek – petek od 18:00 do 20:00
petek, 27.5., ob 19:00 voden ogled

Female-to-Femme

Pričujoča razstava je rezultat dveh istoimenskih delavnic, ki sta potekali v februarju in marcu 2011 v okviru Lezbično-feministične univerze in predstavlja izsek iz družabnega utripa le-te. Namen delavnic je bil večplasten: najprej izpostaviti dejstvo, da lezbična feminilnost ni oksimoron ali pa le nekaj, kar označuje že napol pozabljeno zgodovinsko identiteto »boljše polovice« buč lezbijke, temveč živ in relevanten del lezbične skupnosti in kulture.
Na drugi strani smo raziskovale sámo združljivost pojmov ženska in lezbijka. Ali je en vsebovan v drugem? Ali sta pojma (kot podvomi Monique Wittig) sploh prekrivna? Naše dojemanje ženskosti je tako na fotografijah pogosto dobivalo kempovsko podobo.
Nenazadnje smo, skozi manifestativno redefinicijo in s sprevračanjem feminilnosti kot družbenega koncepta, želele opozoriti na pričakovane in vsiljene podobe ženskosti, ki smo jim lezbijke (še vedno ženske v očeh družbe, četudi ni nujno, da se same tako opredeljujemo) vsakodnevno izpostavljene.
Končno pa smo na delavnicah ugotovile, da je preizpraševanje za večino samoumevnih družbeno skonstruiranih pojmov »ženskosti« in »ženskega« tudi zabavno!

Razstava tako dokumentira širok spekter možnosti izražanja in občutenja feminilnosti ter s tem odpira prostor manj zaželenim in obrobnim pojmovanjem le-te: osebno tako postane javno in s tem vidno.

Katarina Hršak je mlada fotografinja, ki se ukvarja predvsem s portretno fotografijo. Razstava Female-to-Femme je njen prvi samostojni projekt.

Organizacija: Lezbično-feministična univerza in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino. Katarina Hršak: photo exhibition FEMALE-TO-FEMME

21 May 2011 – 27 May 2011, ŠKUC-Cultural centre Q (club Tiffany)

ftf-vesna1

You are cordially invited to visit the exhibition of Katarina Hršak Female-to-Femme at ŠKUC-Cultural centre Q (club Tiffany), AKC Metelkova, which will take place till 27 May. Opening hours are:

Monday – Friday: 18h – 20h
Friday, 27 May, at 19:00 – guided tour

Welcome!

Exhibition is supported by the Municipiality of Ljubljana – Youth Department.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov