FGLF, program Off

ŠKUC – Kulturni center Q /klub Tiffany  in klub Monokel vas vljudno vabi na Program OFF v okviru
26. festivala lezbičnega in gejevskega filma,

ki bo potekal v nedeljo, 5.12.2010, od 20.00 naprej v klubu Tiffany.

fglf

20:00Pankrtka iz Karoline (Bastard Out of Carolina)

drama, ZDA, 1996, 97′, dvd, angl.

Po filmu predstavitev knjige Pankrtka iz Karoline (prevod Suzana Tratnik, Založba ŠKUC Lambda)!

22:00 – Mišima: Obred ljubezni in smrti (Yukoku)
drama, Japonska, 1965, 30′, dvd, angl. pod.

Vstop prost! Vabljeni!

Projekcije podpira MOL – Urad za mladino.

Podatki o filmih iz kataloga festivala:

Pankrtka iz Karoline

Film, ki ga je leta 1996 režirala znana igralka Anjelica Huston, je dokaj zvest knjižni predlogi. Seveda brez nekaterih navidezno obrobnih pripetljajev in živih opisov likov, ki vsi natančneje in celoviteje razvijajo in solijo razgibano zgodbo v samem romanu Pankrtka iz Karoline (Bastard out of Carolina) priznane ameriške lezbične pisateljice, pesnice in esejistke Dorothy Allison, ki je dobila pomembno lezbično in gejevsko književno nagrado Lambda Literary Award, nič manj pa ni bila opažena tudi kot »univerzalna« ameriška romanopiska. Avtobiografsko navdahnjena zgodba o nezakonski deklici Bone, ki jo več let spolno zlorablja očim, ni le pripoved o uničenem otroštvu, ampak tudi o podvrsti ameriškega proletariata, znani kot »bela sodrga«. Bone, ki samotno prenaša nečloveško surovost, pa je tudi radoživo dekle, ki išče uteho v branju in pripovedovanju grozljivih zgodb drugim ter sanjari o odrešilni karieri pevke gospela ali pa vsaj o tem, da bi jo odrešila verska zamaknjenost. Naklonjena je svojim številnim jezičnim tetam in surovim stricem z viskijevim zadahom in vedno ponosno brani svoj izvor, četudi je za mnoge bolj zanikrna od bele le še črnska sodrga.
Tako knjiga kakor film sta vzbudila številne polemike zaradi odkritosti obravnave spolne zlorabe otroka, močno podkrepljene s hudo revščino in seveda tudi z družinsko slepoto, ki do zadnjega diha noče prepoznati nespodobnega zla. (Suzana Tratnik)

Mišima: obred ljubezni in smrti (Yukoku)

Jukio Mišima (1925-1970), sloviti japonski pisatelj (s pravim imenom Kimitake Hiraoka), je bil kar trikrat nominiran za Nobelovo nagrado (a v zgodovini te nagrade med 106 nobelovci ne bomo našli nobenega odkritega homoseksualca, razen že spokorjenega Gida). Mišima pa je že s svojim prvim romanom Izpovedi maske (ki v kratkem izide v zbirki Lambda) začrtal okvire svojega pisanja: homoseksualnost, smrt in politične spremembe. Napisal je na desetine romanov, iger, esejev, igral v filmih (recimo v filmu Bati se umreti Jasuze Masumure, režiserja lani predvajanega filma Manji) in celo sam posnel enega – leta 1965 je namreč posnel 28-minutni črno-beli nemi film Yûkoku, znan tudi pod naslovoma Patriotizem in Obred ljubezni in smrti, v katerem je tudi igral. Ob njegovi prostovoljni smrti 1970 naj bi njegova žena dala uničiti vse kopije filma – filma, v katerem je prikazan japonski obredni samomor sepuku, taisti, kot ga je kasneje izvedel sam Mišima. Toda ohranil se je negativ, ki so ga odkrili šele leta 2005. Zgodba je povzeta po resničnih dogodkih iz leta 1936 ob propadlem poskusu državnega udara. Eden od oficirjev se odloči doma narediti sepuku – z mečem si prereže trebuh. Ob njem je njegova žena, ki mu bo sledila v smrt. Črno-beli prizori v enem samem prostoru, brez človeškega glasu, le ob spremljavi glasbe, ustvarjajo strahovito grozljiv in obenem lep poetičen film o ljubezni, lepoti telesa, smrti in seveda o avtorjevem patriotizmu. Kljub prisotnosti igralke, je kamera vseskozi osredotočena na moškega, na njegovo telo, držo, na njegovo moško lepoto. Mišima svoje homoseksualno bitje povsem razstavi homoerotičnemu pogledu kamere ter ustvari klasično mojstrovino. (Brane Mozetič)
ŠKUC – Kulturni center Q /klub Tiffany and klub Monokel is cordially inviting you the Program OFF of
26. gay and film festival,

which will take place on Sunday, 5.12.2010, at 20.00 at the club Tiffany.

fglf

20:00Bastard Out of Carolina

drama, ZDA, 1996, 97′, dvd, engl.

After the movie the the presentation of translated book (translation by Suzana Tratnik, Publishing house SKUC Lambda)!

22:00 – Mishima: Ritual of love and death (Yukoku)
drama, Japonska, 1965, 30′, dvd, engl. subs.

Free entry! Welcome!

Screenings are supported by MOL – Department for youth.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov