Cikel multipla in intersekcijska diskriminacija II. in III.

CIKEL MULTIPLA IN INTERSEKCIJSKA DISKRIMINACIJA

ŠKUC – Kulturni center Q (kluba Monokel in Tiffany)

vas vabi na cikel pogovorno-filmskih večerov o multipli in intersekcijski diskriminaciji, ki bo potekal tri oktobrske srede v klubu Monokel, Metelkova mesto.

Diskriminacija lezbijk, gejev in transseksualnih ter transspolnih oseb ne poteka zgolj zaradi spolne usmerjenosti ali spola. V isti osebi smo hkrati lahko diskriminirani zaradi več različnih (multiplosti) ali križanja (intersekcionalnosti) identitet in okoliščin, kot so socialni položaj, zdravje, hendikep, veroizpoved, rasa, narodnost, kultura, politika in druge.
V ciklu pogovorno-filmskih večerov bomo skušale/i razčleniti primere te kompleksne neenakosti, si izmenjati izkušnje in poskušati najti rešitve za boj proti taki diskriminaciji.

2.    večer: 20.10.2010, ob 19ih, klub Monokel – film Tuja koža (2007)

Lezbična intelektualka zaradi groženj s smrtjo zbeži iz Irana v Nemčijo, kjer pa je prav tako prisiljena nenehno prikrivati svojo identiteto. Film je režirala Angelina Maccarone.

Po filmu se bomo pogovarjale/i o prepletenosti diskriminacije zaradi spola, spolne usmerjenosti, narodnosti, vere, statusa migranta in azilne politike ter poskušale/i najti vzporednice v slovenskem in širšem evropskem prostoru.

fremde-haut1

3.    večer: 27.10.2010, ob 19ih, klub Monokel – film Življenjska predanost; portret Karen Thompson (1994)

Sharon Kowalski je hendikepirana po prometni nesreči. Starši odrečejo njeni partnerki Karen Thompson pravico do skrbi in obiskov, zaradi česar Karen išče pravico na sodišču. Dokumentarni film je režirala Kiki Zeldes.

Po ogledu filma se bomo navezale/i na neposredno in posredno diskriminacijo zaradi hendikepa, spolne usmerjenosti in spola. Pogovarjale/i se bomo o prisotnosti in izkušnjah hendikepiranih lezbijk, gejevi in transspolnih oseb v naši skupnosti.

10970175_det1

Za študijsko gradivo vam lahko služi tudi knjiga Romana Kuharja – Na križiščih diskriminacije: večplastna in intersekcijska diskriminacija, ki je dostopna v večini knjižnic in na spletni strani Mirovnega inštituta.

na-kriziscih-diskriminacije1

Vabljene in vabljeni na deljenje raznolikih misli in izkušenj!

Pogovorno-filmske večere podpira MOL – Urad za socialo.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov