Cikel multipla in intersekcijska diskriminacija

CIKEL MULTIPLA IN INTERSEKCIJSKA DISKRIMINACIJA

ŠKUC – Kulturni center Q (kluba Monokel in Tiffany)

vas vabi na cikel pogovorno-filmskih večerov o multipli in intersekcijski diskriminaciji, ki bo potekal tri oktobrske srede v klubu Monokel, Metelkova mesto.

Diskriminacija lezbijk, gejev in transseksualnih ter transspolnih oseb ne poteka zgolj zaradi spolne usmerjenosti ali spola. V isti osebi smo hkrati lahko diskriminirani zaradi več različnih (multiplosti) ali križanja (intersekcionalnosti) identitet in okoliščin, kot so socialni položaj, zdravje, hendikep, veroizpoved, rasa, narodnost, starost, kultura, politika in druge.
V ciklu pogovorno-filmskih večerov bomo skušale/i razčleniti primere te kompleksne neenakosti, si izmenjati izkušnje in poskušati najti rešitve za boj proti taki diskriminaciji.

1.    večer: 13.10.2010, ob 19ih, klub Monokel – Precious (2009)

Precious je najstnica, črnka in lezbijka iz Harlema, ki jo izključijo iz šole zaradi druge nosečnosti. Film iz leta 2009 je nastal po romanu Push ameriške ustvarjalke Sapphire, režiral ga je Lee Daniels.
Po ogledu filma bomo predebatirale/i večplastno in intersekcijsko diskriminacijo na osnovi spola, spolne usmerjenosti, rase, revščine, kulture, nosečnosti in drugih socialnih okoliščin.

precious1

Za študijsko gradivo vam lahko služi tudi knjiga Romana Kuharja – Na križiščih diskriminacije: večplastna in intersekcijska diskriminacija, ki je dostopna v večini knjižnic in na spletni strani Mirovnega inštituta.

na-kriziscih-diskriminacije

Vabljene in vabljeni na deljenje raznolikih misli in izkušenj!

Pogovorno-filmske večere podpira MOL – Urad za socialo.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov