Bralni krožek Anonymous Readers: George Egerton – Keynotes

Bralni krožek Anonymous Readers in Lezbično-feministična univerza

vabita v torek, 26. februarja 2013, ob 19.00 uri v klub Tiffany.

Tokrat bomo prebirale pisateljico George Egerton (1859-1945). Njeno pravo ime je bilo Mary  Chavelita Dunne Bright. Rodila se je v Avstraliji, živela pa je na Novi Zelandiji, Čilu, Angliji, Walesu, Irskem, Nemčiji, Zda in Norveškem. Osredotočile se bomo na njen kratkoprozni prvenec Keynotes iz leta 1893. Knjiga je bila zelo priljubljena tako v Evropi kot v Zda.

George Egerton je s temami seksualne svobode in neodvisnosti izvirno upodobila t.i. Novo Žensko konca 19. stoletja. Avtoričine zgodbe ne upoštevajo pripovednih konvencij kratke zgodbe. Poleg tega se je na vsebinski ravni lotevala tabujev, zavezujočih za pisateljice; pisala je o ženski seksualnosti, zlagani morali, ki je držala ženske v podrejenem položaju, zlorabi v zakonu in prostituciji. V začetku 20. stoletja se je preusmerila v pisanje dram. Zadnjih 40 let življenja pa se ni več pojavljala na literarni sceni.

Doma preberite zgodbi The Spell of the White Elf in How Mary Larsen exorcised a Demon, lahko pa še A Cross Line.

V slovenski jezik ni bila prevedena še nobena njena knjiga. Zbirko Keynotes dobite na spletni povezavi: http://archive.org/details/keynotes00egerrich

Let’s read!

Bralni krožek bo vodila Vesna Lemaić.

Vabljene/i.

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino, JSKD in Škuc – Kulturni center Q (klub Tiffany).

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov