12. mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore

Na festivalu Rdeče zore že tradicionalno sodeluje tudi klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q). Tudi letos je tako, zato vas Kulturni center Q vabi, da se med 8. in 11. marcem 2011 udeležite tega odličnega festivala.

logo-rz-2011

Še prav posebno pa ste vabljeni na dogodke, ki se bodo odvijali v samem Kulturnem centru Q!

8. MAREC, 17:00
ŠKUC – Kulturni center Q / Klub Tiffany
Predstavitev / pogovor: KUD Apokalipsa: Božanski možganski utrinki

rz-bozanski-mozganski-utrinki

Ljubljanska založba Apokalipsa izdaja edino slovensko feministično literarno revijo, Gender Apokalipsa, ki se posveča prozi, poeziji in literarni teoriji ter raziskuje specifiko t. i. ženske pisave. Dr. Stanislava Repar in dr. Iva Jevtić, pesnici, znanstvenici ter članici uredniškega odbora založbe KUD Apokalipsa, bosta predstavili štiri publikacije, brez katerih bi feminizem v Sloveniji le težko shajal:

Zdeňka Kalnická (Češka): ‘Feministične metafore v filozofiji’, v: Apokalipsa, 2011, št. 148–150. Prevedla Bojana Maltarić.

Iva Jevtić: Mistična podoba. Miselna podoba v delu Julijane iz Norwicha. Znanstvena monografija je izšla v zbirki Aut (2009).

Pavel Barša (Češka): Gospostvo človeka in želja ženske. Feminizem med psihoanalizo in poststrukturalizmom. Znanstvena monografija je izšla v zbirki Aut (2009). Prevedla Bojana Maltarić.

Juliana Spahr, Stephanie Young (ur., ZDA): A Megaphone. Some Enacments, Some Numbers, and Some Essays about the Continued Usefulness of Crotchless-pants-and-a-machine-gun Feminism. Oakland, Philadelphia, založba ChainLinks, 2011. Prispevek Stanislave Repar je prevedla Iva Jevtić.

Nikar ne pozabite prinesti očal!

Dodatne informacije o publikacijah KUD Apokalipsa: apokalipsa@t-2.net

Več o zborniku A Megaphone.

Na predstavitvi bodo knjige KUD Apokalipsa na voljo po znižanih cenah.

Brezplačno.
*

8. MAREC, 21:00
ŠKUC – Kulturni center Q / klub Tiffany
Otvoritev fotografske razstave: Stefano Bordieri: Razstavljene kraljice

rz-razstavljene-kraljice

Odpiralni čas: 9. in 10. marec od 20.00 – 22.00 in 11. marec od 18.00 do 20.00.

Razstavljene kraljice (Drag in mostra) je projekt brez konca. Dokumentira živahne nastope torinskih kraljic preobleke in njihovo zasebno življenje. Začel se je na torinskem umetniškem sejmu za mlajše umetnike Paratissima, ki predstavlja alternativo bolj uveljavljenemu sejmu Artissima.

Več o avtorju

Več o razstavi

Brezplačno.
*

9. MAREC, 12:00
ŠKUC – Kulturni center Q / klub Tiffany
Delavnica: Naredi si svoj dildo iz silikona

rz-naredi-si-svoj-dildo-iz-silikona
Sredina delavnica, ki jo bo vodila Kat Bowman (Avstralija), je namenjena izdelavi silikonskih spolnih pripomočkov. Pridružite se nam in se naučite, kako izdelati dildo iz silikona. Za bolj začinjeno uporabo novega spolnega pripomočka si oglejte še opis četrtkove delavnice.

Delavnica bo potekala v angleščini in bo predvidoma trajala 6 ur, z vmesnimi odmori za sušenje, po potrebi pa se bo nadaljevala prihodnji dan ob 15.00 na isti lokaciji. Za material bo poskrbljeno.

Število udeleženk in udeležencev je omejeno, zato prosimo, da se prijavite na naslovu: rz.delavnica@gmail.com (Zadeva: »Prijava sreda«).

Prispevek (stroški izdelave): 10 €

Povezava: http://www.myspace.com/rubberbykat
*

9. MAREC, 19:00
ŠKUC – Kulturni center Q / klub Tiffany
Predstavitev knjig / pogovor: LFU – publiciramo!

lgbtq-slovar-020-naslovnica

Publikaciji bodo predstavile avtorice in urednice.

LGBT slovar: slovar lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transseksualnih, transspolnih in queer izrazov
Uredili Špela Bibič, Vesna Lemaić, Teja Oblak, Tadeja Pirih in Mihael Topolovec, izdalo Društvo ŠKUC, marec 2011.

LGBTQ slovar je prvi rezultat dolgoročnega projekta ŠKUC-ovega Kulturnega centra Q, ki združuje lezbično, gejevsko, biseksualno, transspolno, transseksualno in queer izrazoslovje ter kot prva knjižna izdaja te vrste v Sloveniji odpira nova polja raziskovanja LGBTQ vsebin. Uredniška ekipa želi s slovarčkom narediti začetni korak v smer beleženja in širjenja našega jezika.

Lezbične, feministične in ženske študije: bibliografija knjig, tematskih revij in katalogov v slovenščini
Uredila Teja Oblak, izdala Lezbično-feministična univerza pri Društvu ŠKUC, marec 2011.

Lezbične, feministične in ženske študije je bibliografija knjig, tematskih revij in umetnostnih katalogov, ki so bili v slovenskem prostoru izdani od začetka 20. stoletja pa do konca leta 2011. Prinaša pregled številnih avtorskih in prevedenih del s področja ženskih študij, feminizma in lezbištva. Bibliografija je nastala v želji, da bi služila kot vodilo pri iskanju že obstoječih raziskav in nenazadnje tudi vsebin, ki na to še čakajo.

Lezbično-feministična univerza, ki bo prav marca praznovala svoje prvo leto obstoja, je iniciativa posameznic, ki se je vzpostavila zaradi potrebe po širitvi lezbično-feminističnih vsebin v Sloveniji. Predstavlja avtonomen izobraževalni, teoretski, umetnostni in akcijski prostor za lezbijke in ženske, ki jih zanima lezbični feminizem. ‘Univerza’ je mišljena ironično, saj načini učenja slonijo na načelih samoorganizacije, avtonomije, aktivne udeležbe in demokratičnem odločanju vseh udeleženk. LFU gradi predvsem na ozaveščanju in združevanju žensk, ki jim ponuja možnost artikulacije.

Izdaje so podprli Društvo ŠKUC in Mestna občina Ljubljana; Ljubljana – Svetovna prestolnica knjige 2010.

Brezplačno.
*

10. MAREC, 15:00
ŠKUC – Kulturni center Q / klub Tiffany
Delavnica: Strap-on! Kreativno ustvarjanje iz gume

rz-strap-on

Delavnico, ki združuje recikliranje, spolnost in kreativnost, bo vodila Kat Bowman (Avstralija). Iz starih kolesnih zračnic boste lahko izdelale/i praktične torbice in denarnice, modne dodatke in spolne pripomočke kot so biči, lisice in ’strap-on’ pasovi. Za material bo poskrbljeno, s seboj prinesite le kladivo in velike škarje.

Delavnica bo potekala v angleščini in bo predvidoma trajala 3 ure. Število udeleženk in udeležencev je omejeno, zato prosimo, da se prijavite na: rz.delavnica@gmail.com (Zadeva: »Prijava četrtek«). S seboj prinesite kladivo, velike škarje in, če jih imate, tudi (stare, preluknjane, itd.) kolesarske zračnice.

Povezava: http://www.myspace.com/rubberbykat

Prispevek (stroški izdelave): 3 €
*

11. MAREC, 22:00
ŠKUC – Kulturni center Q / klub Tiffany
Performans: Madama Batterflai (Italija)

rz-madama-batterflie

ŠKUC – Kulturni center Q / klub Tiffany bo premierno gostil Madamo Batterflai, eno najpopularnejših torinskih kraljic preobleke in soustanoviteljico torinske umetniško-športne drag queen skupine Volley Queen. V svoji dolgoletni karieri je gostovala v gej in strejt klubih po vsej Italiji, pa tudi v Franciji, Švici, Grčiji in Nemčiji.

Njen repertoar obsega elemente popularnih uspešnic, komedije, kabareja, opere in šansonov. Vsakemu nastopu doda svoj značilni šarm, njen žametni glas pa v občinstvu vzbudi paleto pozitivnih občutkov. Obeta se nam ekstravaganten šov glamurja, zabave in komičnih pripetljajev.

Performansu bo sledila GLBTQ zabava!

Skupna vstopnina za Madamo Batterflai, DJ Virus in Revoltažo: 3 €

*

11. MAREC, 23:00
ŠKUC – Kulturni center Q / klub Tiffany
LGBTQ zabava: DJ Virus (Italija)

rz-dj-virus

DJ Virus (Adriano Virone) že tri desetletja polni queerovska plesišča v Italiji, že nekaj let pa je rezident najpopularnejšega queerovskega kluba v severni Italiji, Queever (Queer Fever). V svoji dolgoletni karieri se je specializiral za vrtenje popularne glasbe, ki zahteva dobro poznavanje (zgodovine) sodobne glasbe. V svoje sete pogosto vključi glasbo iz popularnih filmov in TV oddaj, predvsem pa poskrbi, da se njegovo pretežno queerovsko občinstvo dobro zabava. Predvaja tudi vizualije, ki se navezujejo na njegov glasbeni izbor in tako poskrbi za edinstveno klubsko vzdušje.

Povezava: http://www.myspace.com/dj_residentvirus

Skupna vstopnina za Madamo Batterflai, DJ Virus in Revoltažo: 3€ Cultural center Q (club Tiffany) invites you to

12th International Feminist and Queer Festival Red Dawns
– March 8th-11th 2011, ACC Metelkova mesto

popravljen_web2
and specially to the

MARCH 8TH, 17:00
ŠKUC – Cultural Centre Q / Tiffany
Presentation / discussion: KUD Apokalipsa: Brain Storms Divine

rz-bozanski-mozganski-utrinki1

The Ljubljana-based publisher Apokalipsa publishes the only Slovenian feminist literary magazine, Gender Apokalipsa, which focuses on prose, poetry and literary theory and explores the particularities of ‘women’s writing’. Stanislava Repar and Iva Jevtić, PhDs, poets, scientists and editorial board members of the KUD Apokalipsa, are going to presen four publications which feminism in Slovenia could not do without:

Zdeňka Kalnická (CZ): ‘(Feministične) metafore v filozofiji’ ((Feminist) Metaphors in Philosophy). In: Apokalipsa, 2011, no. 148–150. Translated by Bojana Maltarić.

Iva Jevtić (Slovenia): Mistična podoba. Miselna podoba v delu Julijane iz Norwicha (The Mystic Image. Mental Image in the Work of Julian of Norwich). Ljubljana: KUD Apokalipsa, edition Aut, 2009.

Pavel Barša (CZ): Gospostvo človeka in želja ženske. Feminizem med psihoanalizo in poststrukturalizmom (The Rule of Man and the Desire of Woman. Feminism Between Psychoanalysis and Poststructuralism). KUD Apokalipsa, edition Aut, 2009. Translated by Bojana Maltarić.

Juliana Spahr, Stephanie Young (Eds., ZDA): A Megaphone. Some Enacments, Some Numbers, and Some Essays about the Continued Usefulness of Crotchless-pants-and-a-machine-gun Feminism. Oakland, Philadelphia, ChainLinks, 2011. Slovenian del sour. Stanislava Repar’s contribution was translated by Iva Jevtić.

(More about A Megaphone.)

Don’t forget to bring your glasses!

More info about KUD Apokalipsa: apokalipsa@t-2.net

At the event, publications of KUD Apokalipsa can be bought at discount prices.

In Slovene. No entrance fee.

*


MARCH 8TH, 21:00
ŠKUC – Cultural Centre Q / Tiffany
Exhibition opening: Stefano Bordieri: Drag Queens Exhibited

rz-razstavljene-kraljice1
Opening hours: March 9th-10th from 20.00 to 22.00, March 11th from 18.00 to 20.00

Drag Queens Exhibited is a never-ending project, documenting the lively drag queens of Turin. Photographer Stefano Bordieri documents the lives and performances of Turin drag queens during shows and in their private quarters. The project premiered at the art fair Paratissima in Turin which showcases the works of young artists and presents an alternative to the more established fair Artissima.

Link: Stefano Bordieri’s website.

No entrance fee.
*

MARCH 9TH, 12:00
ŠKUC – Cultural Centre Q / Tiffany
Workshop: Make your own silicone dildo!

rz-naredi-si-svoj-dildo-iz-silikona1

The workshop is run by Kat Bowman (Australia) and devoted to the making of silicone sex toys. Join us and learn how to make a dildo out of silicone. To spice up the possible use your new sex toy, check out the details of Thursday’s workshop!

The workshop will be in English and will last about six hours with brakes for drying of silicone. If necessary, it will continue the next day at 15.00 at the same location. All the necessary materials will be provided. The number of participants is limited, so please apply beforehand at: rz.delavnica@gmail.com (Subject: ‘Application Wednesday’).

Link: http://www.myspace.com/rubberbykat

Contribution for materials: 10 €
*

MARCH 9TH, 19:00
ŠKUC – Cultural Centre Q / Tiffany
Book presentation / discussion: LFU – We Publish!

fem-biblio-020-serif-naslovnica

The publications will be presented by the authors and editors.
LGBTQ slovar – Slovar lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transseksualnih, transspolnih in kvir izrazov (LGBTQ Dictionary – Dictionary of Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual, Transgender and Queer Terms)
Edited by Špela Bibič, Vesna Lemaić, Teja Oblak, Tadeja Pirih, Mihael Topolovec, published by the ŠKUC Association, March 2011

The LGBTQ Dictionary is the first result of the long-term project of ŠKUC – Cultural Centre Q, which contains lesbian, gay, bisexual, transsexual, transgender and queer words in Slovene. As the first book publication of its kind in Slovenia, it opens up new ways of exploring the field of LGBTQ topics. By making the dictionary available, the editors wish to take the first step towards recording and enriching Slovene language.
Lezbične, feministične in ženske študije – bibliografija knjig, tematskih revij in katalogov v slovenščini (Lesbian, Feminist and Women’s Studies – A Bibliography of Books, Magazines and Catalogues in Slovene)
Edited by Teja Oblak, published by LFU / Association ŠKUC, March 2011

This extesive bibliography includes books, magazines and catalogues, published in Slovenia from the beginning of the 20th century until the end of 2010. It brings together an overview of numerous original and translated works from the field of lesbian, feminist and women’s studies. The bibliography is set out as a guide to what has already been the subject of research and what needs and deserves further study.

The Lesbian Feminist University, which celebrates its 1st anniversary in March 2011 is an initiative set up out of the need for filling the void in the field of lesbian feminist topics in Slovenia. It represents an autonomous space of educational, theoretic and artistic practices and actions for lesbians and women interested in lesbian feminism. The name ‘University’ is meant to be ironic since their study methods are based on the principles of self-organization, autonomy, active participation and the democratic decision-making of all the participants. LFU’s main objective is working on awareness and unity, providing women with the opportunity to express themselves.

Link: http://lezbicnofeministicnauniverza.wordpress.com/

The publication of the LGBTQ Dictionary and Lesbian, Feminist and Women’s Studies was supoorted by ŠKUC Association and the Municipality of Ljubljana; Ljubljana – World Book Capital 2010.

In Slovene. No entrance fee.
*

MARCH 10TH, 15:00
ŠKUC – Cultural Centre Q / Tiffany
Workshop: Strap-on! Be creative with rubber

rz-strap-on1

Thursday’s workshop is run by Kat Bowman (Australia) and dedicated to recycling, sex and creativity. Using recycled bicycle inner tubes, you will be able to make everything from practical handbags, wallets and accessories to sex toys, such as floggers, cuffs and strap-on harnesses. Please, bring a hammer, a large pair of scissors and, if possible, old bicycle inner tubes.

The workshop will be in English and will last about three hours. The number of participants is limited, so please apply beforehand at: rz.delavnica@gmail.com (Subject: ‘Application Thursday’).

Link: http://www.myspace.com/rubberbykat

Contribution for materials: 3 €
*

MARCH 11TH, 22:00
ŠKUC–Cultural Centre Q / Tiffany
Performance: Madama Batterflai

rz-madama-batterflie1

For the very first time, Tiffany will be hosting Madam Batterflai, one of the most popular Turin drag queens and the co-founder of Turin art and sports drag queen group, Volley Queen. In her long career, she has performed in gay and straight clubs all over Italy, as well as in France, Switzerland, Greece and Germany. Her repertoire consists of popular hits, comedy, cabaret, opera and chansons. She brings her distinctive charm to each of her performances and her velvet voice inspires a variety of positive feelings in the audience. We are in for an extravagant show of glamour, fun and comic scenes!

After the performance: GLBTQ party with DJ Virus!

In English.

Entrance fee for Madam Batterflai, DJ Virus and Revoltaža: 3 €
*

MARCH 11TH, 23:00
ŠKUC–Cultural Centre Q / Tiffany
LGBTQ Party: DJ Virus

rz-dj-virus1

DJ Virus (Adriano Virone) has been filling queer dance floors in Italy for the past three decades and is a resident DJ at the most popular queer club in northern Italy, Queever (Queer Fever). In his long career, he has specialized in playing popular music, which demands a thorough insight into (the history of) modern music. In his sets, he often incorporates music from popular films and TV shows and above all, makes sure his mostly queer audience is having a good time. His performances also feature visual material, specific to his selection of music, thus creating a unique clubbing atmosphere.

Link: http://www.myspace.com/dj_residentvirus

Entrance fee for Madam Baterflai, DJ Virus and Revoltaža: 3 €

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov