Svetovni dan boja proti aidsu

»Naj skupnosti vodijo!«

Svetovna zdravstvena organizacija letos s tem geslom izpostavlja ključen vpliv skupnosti pri oblikovanju odziva na hiv in na globalno zdravje. Družbo vabi k razmisleku o doseženem napredku, k ozaveščanju o izzivih pri doseganju ciljev zajezitve aidsa do leta 2030 in k mobilizaciji vseh deležnikov za uspešen nadaljnji odziv na hiv. Hiv namreč ostaja eden večjih javnozdravstvenih problemov in ogroža na milijone življenj, še posebej v revnejših delih sveta. Epidemija se najhitreje širi v evropski regiji.

Uvrščamo se med države, ki ohranjajo nizko stopnjo epidemije. Hiv se ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva. Do 20. 11. 2023 smo zabeležili 36 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je ena manj kot v enakem obdobju lani. Najpogostejši način prenosa še zmeraj predstavljajo nezaščiteni spolni odnosi, največ novih okužb (27) je bilo tudi letos zabeleženih med MSM (termin MSM vključuje geje, biseksualce in druge moške, ki imajo spolne odnose z moškimi). Ocenjujemo, da naj bi v začetku leta 2023 v Sloveniji s hivom živelo nekaj manj kot 900 oseb, od katerih naj bi jih približno ena desetina ne vedela, da je okužena.

Dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana izpostavlja: »Za bolnike s HIV je v Sloveniji zelo dobro poskrbljeno. Velika večina oseb s prepoznano okužbo s HIV prejema protivirusna zdravila. Zagotovljeni sta jim izjemno kakovostna zdravstvena oskrba in psihosocialna podpora, vključno z vsemi najsodobnejšimi zdravili. Za vse, ki menijo, da so bili izpostavljeni tveganju, je zato pomembno, da se čimprej testirajo in v primeru pozitivnega izvida tudi čimprej zdravijo, v primeru negativnega izvida pa je potrebno nadaljevati s preventivo. Preventivne storitve, vključno s predizpostavitveno (PreP) in poizpostavitveno profilakso (PeP) ter testiranjem v skupnosti za MSM, so zelo dobro dostopne. Še posebej je treba poudariti, da naj se vse osebe, velja predvsem MSM, ki imajo povečano tveganje za okužbo s HIV (nezaščiteni spolni odnosi, že prebolele spolno prenosljive okužbe, več partnerjev, uporaba kemseksa, že vključeni v PeP), vključijo v strategijo PreP, s katero učinkovito preprečujemo okužbo. Strategija PreP mora biti naša prioriteta in moramo storiti več za njeno implementacijo.«

Še nekaj podatkov: od leta 1986, ko so bili prvič na voljo testi na hiv v Sloveniji in do konca leta 2022 je bilo v Sloveniji prepoznanih 1031 okužb s hivom. Torej v letu 2022 smo dosegli številko 1000 in jo tudi presegli. Če k temu dodamo še letos odkrite okužbe, 36 novih okužb, smo pri nas do sedaj prepoznali 1067 okužb. Večina teh oseb je danes na terapiji in živijo dobro. Moj prijatelj živi s hivom že 32 let, vsak dan vzame eno tabletko, kot večina kroničnih bolnikov, na šest mesecev gre na kontrolo. Pravi mi, “no big drama” (brez večje drame), sem srečen in cenim svoje življenje in življenja drugih. Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato osebe, ki se zdravijo, pri spolnih odnosih ne morejo okužiti drugih. Nezaznavnost pomeni neprenosljivost (N=N).

Zato fantje, vsi na test! No big drama.

p.s.

Vso tvojo stigmo prevzamemo mi, parkiraj jo pri nas! Mi poskrbimo za lgbt in hiv stigmo, skrbno jo analiziramo, večkrat jo prijavimo, nato jo zmeljemo in predelamo v prah. Iz tega prahu izdelujemo zidake za našo mavrično hišo, ki bo enkrat stala pri nas. To bo naš skupnostni lgbt center, narejen iz prav teh opek. Vsak od nas je prispeval en zidak predelane stigme. Iz nje zidamo od 1984, ko smo ustanovili Magnus, že skoraj 40 let.

Kondomi so zakon, še vedno.

Medtem ko je kondom najbolj učinkovita zaščita pred hivom in tudi drugimi okužbami kot sta sifilis in gonoreja, ko že imamo možnost zaščite s hiv PePom in PrePom, se razvijajo tudi nova orodja za zaščito.

Nove oblike zaščite pred hivom in SPO

Kmalu bo na voljo hiv terapija z dolgotrajnim učinkom v obliki injekcije, nato bo sledil hiv PreP v enaki obliki.

DoxyPEP – kar pomeni “doksiciklin PEP” – zaščita po izpostavitvi

– je orodje za preprečevanje nekaterih spolno prenosljivih okužb (SPO). Vključuje zaužitje odmerka antibiotika doksiciklina (doksi) po spolnem odnosu, ki lahko prepreči okužbo z bakterijami, ki povzročajo SPO. To vključuje klamidijo, sifilis, gonorejo in običajne, a manj znane bakterije, kot je mikoplazma. Doksiciklin je dober za “SPO PEP”, ker je razmeroma poceni, nima negativnih interakcij z mnogimi običajnimi zdravili na recept, je zelo varen za uporabo za večino ljudi in se že uporablja za zdravljenje klamidije in sifilisa. Doksiciklin se v ZDA že pogosto predpisuje kot PEP za preprečevanje limske borelioze in leptospiroze po sumu izpostavljenosti. Dolgotrajna uporaba doksiciklina je predpisana tudi kot zdravljenje aken in kot oblika preprečevanja malarije.

Miran Šolinc,

društvo ŠKUC, predsednik

skrbnik programa hiv preventive

član Komisije za aids RS


Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov