Sekciji ŠKUC – Magnus in ŠKUC – LL obsojata prepoved organiziranja LGBTI dogodkov v turški provinci Ankara

Organizaciji Pink life in Kaos GL iz Ankare sta v soboto, 18. 11. 2017, obvestili mednarodno javnost o prepovedi organiziranja vseh LGBTI (lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih in interspolnih) javnih kulturnih dogodkov, kot so: filmske projekcije, gledališke predstave, okrogle mize, javni pogovori in razstave, ki obravnavajo „družbeno občutljive“ teme.

„Vsesplošna prepoved ustvarja nejasno situacijo, ki je lahko podlaga za samovoljne interpretacije, kršitve pravic in kriminalizacijo LGBTI skupnosti. LGBTI organizacije civilne družbe so ugledne institucije, ki se že več let bojujejo proti diskriminaciji, zločinom iz sovraštva in za enakopravno državljanstvo. Prepoved, ki omejuje javno delovanje organizacij civilne družbe, v demokratični družbi ni sprejemljiva,“ sporočata obe organizaciji.

Oblasti so prepoved utemeljile na podlagi „varovanja javnega zdravja in morale“, „družbene občutljivosti“, „javne varnosti“ in „varovanja pravic in svoboščin drugih ljudi“.

„Odločitev legitimira kršitve pravic in diskriminacijo LGBTI oseb. Odločitev, sprejeta na nezakonitih in nejasnih razlogih, posega v pravico do svobode izražanja in združevanja ter druge temeljne pravice,“ sporočajo turške organizacije in dodajajo, da je guverner Ankare s to odločitvijo kršil 10. člen turške ustave o enakopravnosti, 26. člen o svobodi izražanja in informiranja ter vrsto mednarodnih sporazumov, katerih podpisnica je Turčija. V Ljubljani dodajamo, da je ta odločitev tudi podlaga za kršenje pravice do svobode gibanja LGBTI oseb.

V sekcijah Magnus in LL izražamo solidarnost z LGBTI osebami v Ankari in pozivamo Republiko Turčijo, naj nemudoma odpravi krivične ukrepe proti LGBTI skupnosti, ji zagotovi varnost pred diskriminacijo in preganjanjem ter svobodo do javnega izražanja svoje kulture. Slovensko vlado in predvsem slovensko zunanje ministrstvo pozivamo, da stori vse, kar je v njegovi moči in se angažira za zaščito človekovih pravic LGBTI oseb. Od slovenske politične elite zahtevamo jasno obsodbo tega zločina, ki se dogaja pred očmi svetovne javnosti.

Za ŠKUC LL in ŠKUC Magnus: Tatjana Greif in Jernej Škof

Več o izjavi civilne družbe: Klikni tukaj

Več o prepovedi javnih LGBTI dogodkov: Klikni tukaj

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov