Po korakih

Izbor fotografij iz digitaliziranega arhiva LGBT-vsebin Škuca 1984-2021

Na dvorišču Inštituta za novejšo zgodovino se je v sredo, 8. septembra 2021, odvilo odprtje razstave Po korakih, ki omogoča ogled ozkega izbora obširnega fotografskega gradiva, s katerim je pričaran vsaj bežen vtis o različnih fazah razvoja LG(BT) aktivizma v Jugoslaviji in Sloveniji. Od leta 1984 naprej je bilo narejenih ogromno korakov in v skupnosti je bila prehojena izjemna, skoraj štiri desetletja dolga pot prizadevanj in bojev za razkritje, vidnost, enakopravnost in ustvarjalno svobodo na področju kulture in umetnosti za vse LGBT-osebe.

Digitalizacija LGBT arhiva društva Škuc je velik dosežek, saj sta se vrsto let na hodniku 4. nadstropja Kersnikove 4, poleg pisarn društva, prašili zidni omari, do stropa naloženi z letaki, zapisniki sestankov in skupščin, s plakati, poročili, brošurami, nalepkami, fotografijami, računi, revijami, dopisi, koledarčki, konferenčnim gradivom, knjigami … vse na lezbično-gejevsko tematiko od leta 1984 naprej, ko je potekal prvi Magnusov festival z naslovom Homoseksualnost in kultura. Dolgo časa sta bili ti omari opazovani in ni se najbolj vedelo kaj storiti z arhivom, kako ga najbolje shraniti za prihajajoče generacije. Leta 2017 sta se Suzana Tratnik in Brane Mozetič odločila, da arhiv rešita in primerno shranita ta dokument časov in prostorov. Tako je legendarno arhivsko gradivo, ki bo fizično shranjeno v NUK, končno digitalizirano na Inštitutu za novejšo zgodovino.

Z odprtjem razstave Po korakih, ki je bila tudi del programa 7. festivala Lezbična četrt, se je tako obeležil ta pomemben dosežek za skupnost, kar so smiselno potrdili tudi govorci Suzana Tratnik, direktor INZ dr. Andrej Pančur, dr. Marko Zajc, Marina Gržinić, s svojo glasbo pa tudi Ksenija Jus.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov