Izjava AKC Metelkova Mesto

ZA SVOBODNO MESTO, ZA ANTIFAŠISTIČNO LJUBLJANO

Klic k skupnemu angažiranju proti grožnjam fašističnih tolp

V zadnjem letu smo v Ljubljani priča vse večji drznosti različnih fašističnih tolp, ki širijo svojo nasilno retoriko do migrantk_ov, vseh drugače mislečih, umetnic_kov, antifašistk_ov ter odprte in svobodne družbe na sploh. Njihova izključevalna logika ni omejena zgolj na družbena omrežja. Vse bolj objestni_e postajajo tudi pri vzpostavljanju samih sebe v javnem prostoru, kar se nenazadnje potrjuje tudi s sobotnim prihodom t.i. Rumenih jopičev na Metelkovo, pozivi k njenemu uničenju in z ustrahovanji. Svoje neonacistične ideologije, tatujev, simbolov in pozdravov ne skrivajo več – gotovo tudi zato, ker se še kako dobro zavedajo, da jim vladajoče strukture nudijo varnost in legitimnost za najbolj ostudne politične ideje.

Tipičen dokaz tega sovpadanja je sinočnja intervencija do zob oboroženih posebnih enot policije, ki so po koncu mirnega pogrebnega sprevoda po nedavni izgubi našega sestrskega prostora, Avtonomne tovarne Rog, okupirale ulice v okolici AKC Metelkova mesto. Več kot 40 robokopov v spremljavi uniformiranih policistk_ov, je nato preplavilo dvorišče Metelkove, poskušalo vstopiti v klube in ostale prostore ter zastraševalo naključne mimoidoče. Razloga za svojo intervencijo niso podale_i, razen tega, da so tam zaradi končanega shoda, kar so kasneje spremenile_i v zgodbo o ‘običajnem nadzoru’ gostinskih lokalov. Takšen in tako množičen vstop posebne policijske enote v prostor avtonomne cone Metelkova mesto razumemo kot nedopustno ustrahovanje in napoved nasilja.

Za ta razmah politike sovraštva in nasilja so odgovorne_i tako tiste_i oblastnice_ki, ki so nestrpnežem tudi sicer po idejah blizu, kot tiste_i, ki se sicer rade_i označujejo za njihove socialno čuteče nasprotnice_ke in so denimo zrušile_i Avtonomno tovarno Rog. Ulične tolpe že iščejo nove priložnosti za sledenje zgledu, ki ga je dala ljubljanska mestna oblast. Zgolj vprašanje časa je, kdaj bo zaenkrat še simbolično nasilje fašističnih tolp preraslo v konkretne napade in pogrome, ki bodo usmerjeni proti strukturam družbenih gibanj in ostalim prebivalka_cem v mestu.

Zgolj ignoriranje, smešenje ali relativiziranje groženj, ki so jih že nekaj časa deležni številni prostori in posameznice_ki, ne bo prineslo njihovega ponovnega odhoda na smetišče zgodovine, kamor so jih naše_i predhodnice_ki sredi prejšnjega stoletja z globalnim družbenih konsenzom že poslale_i. Zagotovo se njihov angažma tudi ne bo ustavil pri najbolj očitni tarči – AKC Metelkova mesto. Če želimo živeti svobodno, moramo zato kot družba narediti več.

Zato v AKC Metelkova mesto kličemo k solidarnosti in vsesplošnemu družbenem odporu in angažmaju proti vse drznejšim grožnjam fašističnih tolp. Njihov pohod in nasilje lahko ustavimo le skupaj. Zato vsak_a zase in vsi_e v eno premislimo, kaj lahko naredimo, da jasno pokažemo, da so ulice Ljubljane antifašistične. Da fašistično nasilje, simboli, sporočila in diskurz na naših ulicah nimajo kaj iskati. Poskrbimo, da se bomo lahko po našem mestu še naprej brezskrbno sprehajale_i, poljubljale_i, držale_i za roke, smejale_i, ustvarjale_i, govorile_i, živele_i. Natančno take_i, kot smo.

Te bitke ne bo nihče izbojeval namesto nas. Nevarnost razrasta fašističnega uličnega nasilja ni stvar prihodnosti, abstraktnih rešiteljev in hipotetičnih konceptov. Odvija se tu in zdaj. Najdimo se.

AKC Metelkova mesto Ljubljana, 9. februar 2021

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov