Sandi Jesenik: #brazgotine #kemseks

Podrobnosti

  • nedelja | 5. junija 2022
  • 20:00 - 21:15
  • Klub Tiffany, Masarykova 24, 1000 Ljubljana

V nedeljo, 5. junija, vas ob 20. uri vabimo v Kulturni center Q/Klub Tiffany na ponovitev predstave Sandija Jesenika #brazgotine #kemseks, ki je nastala v produkciji gledališča Škuc. Igra v režiji Alena Jelena se dotika tabuizirane kemseks teme v LGBT skupnosti. Sploh v zahodnem svetu je razširjenost uporabe drog v porastu. Ta fenomen igralca Rok Kravanja in Vid Klemenc uprizarjata skozi osebne zgodbe posameznikov.

Predstava je del spremljevalnega programa Festivala Parada ponosa 2022.


Vstopnice: 10 € / 7 € (študenti)


Sandi Jesenik

#brazgotine #kemseks

 

Režiser: Alen Jelen

Dramaturg: Sandi Jesenik

Lektorica: Klasja Zala Kovačič

Kostumograf: Matic Hrovat

Glasbena oblikovalka: Nina Kodrič (NinaBelle)

Igrata: Rok Kravanja in Vid Klemenc

Tehnična pomoč: Miha Bizjak

Strokovna pomoč: Jernej Škof, Sebastjan Sitar

Fotograf naslovnice in predstave: Marcel Obal

Oblikovalec naslovnice: Mitja Ostrc

Prevajalka gradiva: Ajda Krajnc

Snemalka predstave: Urša Bonelli Potokar

Produkcija: ŠKUC gledališče

Koprodukcija: Zavod Kolaž


Financerja projekta sta Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, in Ministrstvo za kulturo.


V predstavi sta pesmi Paula Culshawa in Romea Mihaljevića iz knjige Dnevnik izginjanja v prevodu Braneta Mozetiča.

Besedilo je nastajalo pod vplivom španskega bloga o kemseksu, ki ga je prevedla Ajda Krajnc. Prav tako je nastajalo pod vplivom pričevanj kemseks udeležencev pri nas in v tujini ter s pomočjo organizacij, ki omenjeno problematiko znanstveno raziskujejo.


O predstavi:

Besedilo in uprizoritev se dotikata tabuizirane kemseks teme v LGBT skupnosti. Sploh v zahodnem svetu je razširjenost uporabe drog alarmantna. Ta fenomen uprizarjamo skozi osebne zgodbe posameznikov.

V naših zgodbah imamo primer, ko že mladostniki posegajo po drogah med spolnimi odnosi, kar pri večini vodi v zasvojenost. Tako se problemi začno ciklično ponavljati in taka oseba se težko sama reši. Potrebna je ozaveščenost okolice in primerni pristop zdravstvenega osebja. Fenomen kemseksa postaja čedalje bolj popularen in se pojavlja tudi v heteroseksualni populaciji. Različne aplikacije in spletne strani za zmenke so še olajšale pot do prepovedanih substanc in iskanje potencialnih partnerjev s podobnimi željami.

Pri prakticiranju kemseksa se pogosto zgodi, da postane ta oblika spolnega odnosa s substancami stalna praksa. V veliki večini so za uporabniki boleče zgodbe, ki so posledica travm, potlačenih spominov, nizke samopodobe ali nesprejemanje lastne spolne orientacije. Posledica uživanja drog za vikend se med tednom, ko se načeloma telo čisti in kaže na fizično odvisnost, pri posameznikih kaže tudi kot močna depresija, anksioznost ter slaba in razdražena komunikacija z bližnjimi.

Vloga sramu je v takšnih primerih prav tako pomembna. Ob morebitnih globljih problemih se je pomembno pogovoriti s partnerjem, prijateljem, nenazadnje tudi s strokovnimi zdravstvenimi delavci, ki lahko ponudijo pravi naslov za plan odvajanja od tovrstnih drog. Bojazen pred stigmo je velika in poleg tega je tukaj pomembna še finančna stabilnost. Uporabniki se pogosto znajdejo v veliki stiski, saj zaradi zasvojenosti izgubijo običajen način življenja in zabredejo v težave. Zato so prvi znaki izjemno pomembni, da jih okolica prepozna in ne obsoja. Odvisniki se kaj hitro lahko znajdejo v začaranem krogu prepuščanja užitkom, ki ga dobijo pri kemseksu.

Pozitivna stran, ki jo uporabniki pripisujejo drogi, je povečan libido, sproščanje zavor v močni seksualni potenciranosti čutov.

V načinu življenja, ki nam ga narekuje tempo in v katerem izgubljamo stik s človekom ter postajamo »roboti«, ki se ženejo za uspehom, izklesanim telesom ipd., so droge kot ventil za sproščanje. Nedvomno gre za bolezen novodobne družbe. Droge postajajo cenovno dostopne in na nek način pomenijo določeni družbeni status.

Velikokrat že zelo mladi posegajo po tovrstnih poživilih, saj raziskujejo spolno življenje in tako pridobijo na samozavesti. Nevarnost, ki preti posameznikom pri izvajanju kemseksa, je zasvojenost. Nenadzorovano uživanje drog vodi v dolgotrajne probleme, vpliva na fizično in psihično zdravje, kar ima lahko daljnosežne posledice. V raziskavah so fenomen kemseksa najprej raziskovali v homoseksualni skupnosti, kjer njegova popularnost kar blesti. Kemseks je del družbe in to pojavnost smo skušali predstaviti v naši predstavi #brazgotine #kemseks, ki je nastala na podlagi resničnih pričevanj.

Pozitivne in negativne izkušnje posameznikov smo vpletli v zgodbe, ki sobivajo z nami.


Program Kulturnega centra Q poleg lastnega vložka podpirajo Urad za mladino in Oddelek za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino, JAK in JSKD.


ŠKUC – Kulturni center Q obvešča:

Klub Tiffany predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vsi_e, namenjen GLBTQ skupnosti. Prav tako se ne tolerira homofobije, bifobije, transfobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.

Vse obiskovalke_ce prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran Klub Tiffany.


Naše dejavnosti lahko podprete z donacijami na različne načine.

Za vašo podporo se iskreno zahvaljujemo.

 

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov