Retrospektivna razstava: Dare Zatler – Dan

Podrobnosti

  • sobota | 11. aprila 2020 - ponedeljek | 1. junija 2020
  • 12:00 - 23:00

Ob deseti obletnici odprtja razstave Dareta Zatlerja – Dana (1963 – 2000) v klubu Tiffany / ŠKUC – Kulturnem centru Q smo se odločili njegova dela premakniti v virtualni prostor. Tako bodo postala dostopna širši javnosti. S tem želimo prispevati k ohranjanju slovenske LGBT kulturne dediščine z deli avtorja, ki širši javnosti še vedno ostaja nepoznan, predvsem zaradi neprikazovanja njegovih del, kot tudi odsotnosti biografskih podatkov v zbirkah slovenske umetnosti.

 Njegova dela smo javno razstavili leta 2010, ter jih ponudili na dražbi, saj smo želeli, da dela pridejo med ljudi. Zbrana sredstva smo namenili skupini za samopomoč osebam, ki živijo s hivom.

Razstavo si bo možno ogledati v torek (14.4.2020) na povezavi v tem dogodku in na Facebooku kluba Tiffany

Povezava TUKAJ

Razstavo je na splet postavil Miha Satler v sodelovanju z Jernejem Škofom.

______

(izvorno spremno besedilo k razstavi iz leta 2010)

Dare Zatler – Dan

(1963 – 2000)

retrospektivna razstava

25.11. – 10.12.2010

Klub Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q) in SOT24,5

AKC Metelkova mesto, Masarykova 24, Ljubljana

Ne morem skrivati navdušenja zaradi odkritja Daretovih slik. Odkar me je Terrah povabil v njegov atelje in mi pokazal mape s slikami razmišljam o njihovi pomembnosti za slovensko glbt skupnost. Celotna zgodba deluje skoraj preveč filmsko, da bi bila realna, čeprav sem vanjo vstopil komaj deset let po koncu. Lahko bi rekel, da sem vanjo vstopil v epilogu in poznam zgodbo samo iz spominov drugih. Gej scena, aids, umetnost, užitek, laži in smrt. To so mogoče samo nekatere besede, ki si mi do zdaj površno razkrile zgodbo Dareta Zatlerja – Dana.  Vendar ni na meni, da bi razkrival njegovo življenje. 

Pop art Dareta Zatlerja bi lahko označili kot unikaten primer gej pogleda na svet. V njegovih slikah se srečamo z motivi seksa, užitka, hkrati pa slikar spretno vključi v motive prisotnost grožnje smrti. Virus HIV je v osemdesetih pretresel gej sceno, odmev pa sega še do danes. Grožnja, ki jo je prinesel, se v umetnikovih slikah odraža v kričečih, včasih pritajenih motivih lobanj, okostnjakov in opozoril „use condoms!“. Ni pa njegova umetnost pomembna samo z vidika unikatnega vizualnega glasu gejevske scene, temveč zaradi poudarjene komponente lokalnosti. V delih najdemo ostro kritiko mimikrije lokalnega okolja, ki postavlja institucije „varuhov morale“ v ekstatične seksualne  odnose. Kritiki „varuhov morale“ je namenjen poseben cikel slik, ki prikazuje pomembne dogodke v Kristusovem življenju, le da je njegovo telo zamenjano z ogromnim spolnim udom. Tako vidimo rojstvo penisa, zadnjo večerjo, in podobno. Vendar ne gre v umetnikovih delih samo za enoplastno kritiko lažne malomeščanske morale. Umetnik v zgoraj omenjenih in ostalih delih vzpostavlja vrednostno – simbolni sistem gejevske skupnosti. Tako vzpostavi sistem reprodukcije penisa in ljubezni med dvema moškima, kot nekaj, kar je bilo, je in bo. Ne glede na moralno spornost in sovraštvo, ki ju vsiljuje konservativna okolica.

Razstavo odpiramo v času, ko se bliža 1. december, svetovni dan boja proti HIVu, katerega žrtev je bil žal tudi umetnik. Njegova dela bodo prvič razstavljena in dostopna javnosti. V želji, da bi njegovo delo zaokrožilo med ljudmi, smo v Društvu ŠKUC organizirali dobrodelno dražbo umetniških del. Zbrana sredstva bodo namenjena skupini za samopomoč HIV+, ki deluje v okviru Društva ŠKUC.

Jernej Škof

Produkcija: Društvo ŠKUC

Koprodukcija: Zavod Pink Klip in AKC Metelkova mesto

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov