Pogovor o LGBT vsebinah v otroški literaturi

Podrobnosti

  • petek | 5. oktobra 2018
  • 18:00 - 19:00
  • Masarykova 24, 1000 Ljubljana

Kulturni center Q (ŠKUC) vas v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja vabi na pogovor o LGBT vsebinah v otroški literaturi. Pesnik, pisatelj, urednik in aktivist Brane Mozetič ter pisateljica, ilustratorka in pravljičarka Alenka Spacal bosta predstavila svoje slikanice in se pogovarjala o nastajanju, sprejemanju in pomembnosti otroških slikanic z LGBT vsebino.
Pogovor bo v petek, 5. oktobra 2018, ob 18h v Klubu Tiffany (AKC Metelkova mesto).

Alenka Spacal bo predstavila svojo pot od Mavrične maškarade, ki velja za prvo slovensko LGBT slikanico, do naslednjih slikanic, v katerih dalje razvija tematike spola, Kako ti je ime? in Modre ptičje misli.
Brane Mozetič bo predstavil svoji dve otroški slikanici: prvo slovensko gejevsko slikanico Prva ljubezen, ki je izšla tudi v španščini, švedščini in korejščini, ter bila predelana v lutkovno predstavo – ter slikanico Murenček in Polhek, ki govori o ljubezni, drugačnosti in minljivosti.

Vabljene_i!

 

Brane Mozetič je doslej izdal štirinajst pesniških zbirk, tri romane, zbirko kratkih zgodb, pet slikanic za otroke in preko trideset prevodov, v glavnem iz francoščine. Na tujem je izšlo že petdeset prevodov njegovih knjig.

Ko sem bil star šest let, sem imel v vrtcu prijatelja Drejčka, s katerim sva bila ves čas skupaj. Bila je to prva ljubezen, ki pa vzgojiteljicam ni bila všeč. Ločile so naju in nama dale vedeti, da najina čustva niso pravilna. Šele dolgo let kasneje sem ugotovil, da niso imele prav. Slikanica Prva ljubezen spregovori o čustveni navezanosti dveh dečkov v vrtcu ter je edinstvena priložnost za pogovor o različnih oblikah ljubezni.

Murenček in polhek je slikanica o prijateljstvu, drugačnosti, izgubi in spominjaju. Samosvoj Polhek si najde nenavadnega prijatelja, čisto majcenega Murenčka. A kljub velikim razlikam med njima, le najdeta skupna zadovoljstva. Dokler nekega dne Murenčka ni več …

Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ukvarja se predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na razstavah ilustracij doma in v tujini. Ustvarila je tri avtorske slikanice: Mavrična maškarada (Škuc, 2013), Kako ti je ime? (Bajalka, 2018), Modre ptičje misli (Bajalka, izide oktobra 2018).
Več o avtorici in njenem delu: www.bajalka.si.

Kako ti je ime? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. Kakšno ime naj si izbere mali polž, če ne ve, katerega spola je? Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Ob motivu poimenovanja se izkaže kot izjemno pomembna prav tema spolov. Ime se največkrat podeljuje šele na osnovi jasno določljivega spola.

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, JAK in JSKD.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov