Literarni megabajti: Kristina Hočevar – Naval

Podrobnosti

  • torek | 20. februarja 2018
  • 19:00 - 21:00
  • Masarykova 24, 1000 Ljubljana

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) vas v torek, 20. februarja 2018, ob 19.00 uri vabi v klub Tiffany na literarne megabajte, kjer bomo predstavili_e pesniško zbirko Kristine Hočevar Naval.

Kristina Hočevar je pesnica, njeno dnevno delo pa je poučevanje slovenščine na gimnazijah v Ljubljani. Je avtorica šestih pesniških zbirk (V pliš, 2004; Fizični rob, 2007; Repki, 2008; Nihaji, 2009, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, 2012, Naval, 2017). Njena tretja zbirka Repki je bila nominirana za Veronikino nagrado in je prejela nagrado Zlata ptica, zbirka Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda pa je prejela Jenkovo nagrado, nominirana je bila tudi za Veronikino nagrado in za kritiško sito. Njene pesmi so uvrščene v različne antologije in prevedene v 15 jezikov.

Naval, njeno šesto zbirko, sestavljajo tri knjige. Teksti so oblikovani v priostrene in silovite fragmente, ki jih razriva trpka in zgoščena napetost, zrahljana z milino in ironijo. Naval usmerja, umerja vrvenje, ki izpodriva možnost totalnega nadzora in preusmerja k soočenju s posameznimi detajli. Vstop v Naval pomeni hkrati naraščanje in zdržanje tega naraščanja. Če je bilo mogoče iti s peto pesniško zbirko Kristine Hočevar Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda vsaj do krvi, gre Naval absolutno vsaj do kosti.

O tem, kako Naval upravlja z navalom, kako naval premika telo, se bo s Kristino Hočevar pogovarjala Vesna Liponik.

»napovedano, ali nič manj varno.« (Naval II, 16)

Vabljene_i!

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, Javna agencija za knjigo in JSKD.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov