Literarni megabajti: Aljaž Koprivnikar

Podrobnosti

  • sobota | 20. junija 2020
  • 19:00 - 20:30
  • Masarykova 24, 1000 Ljubljana

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) vas

soboto, 20. junija 2020, ob 19. uri vabi v klub Tiffany
na literarne megabajte z Aljažem Koprivnikarjem.

Avtor bo v pogovoru z Branetom Mozetičem predstavil svoj pesniški prvenec “Anatomija” (2019, Center za slovensko književnost).

Aljaž Koprivnikar (1987), pesnik, literarni kritik ter producent, je bil rojen neke pozne aprilske noči v Ljubljani. Njegova poezija je bila objavljena v več slovenskih kot tudi mednarodnih literarnih revijah in antologijah ter prevedena v angleški, češki, grški, hrvaški, nemški, portugalski, srbski in španski jezik. Pesniški prvenec Ανατομία je leta 2019 najprej izšel v Atenah, temu pa je istega leta sledila Anatomija pri Centru za slovensko književnost. Trenutno živi razpet med več mesti; Ljubljano, Berlinom, Prago ter Lizbono. V prvo se vrača po slovensko literaturo in soorganizira mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike, v drugem pripravlja Antologijo mlade slovenske literature v nemškem prevodu, v tretjem kot programski direktor vodi mednarodni literarni festival Microfestival, v zadnji pa pogosto predava na Faculdade de Letras.

Avtorjeva fizična razdrobljenost po različnih evropskih državah predstavlja ključno izhodiščno pozicijo za Anatomijo. Kraji, mesta in pokrajine, ki so v zbirki orisane, niso zgolj geografski pojmi, temveč med sabo prepletene točke identifikacije za pesniški subjekt v zbirki. Popisi avtorjevega intimnega doživljanja in osebno iskanje lastne identitete postanejo skozi poezijo univerzalna človeška izkušnja, v kateri se pesnik izkaže kot spreten tkalec kompleksnih življenjskih zgodb ter intimnih srečanj, vse to skozi prizmo sodobne zgodovinske realnosti, negotovega in vihravega časa neoliberalne Evrope ob koncu druge dekade 21. stoletja.

(iz spremne besede)

Foto: Gaja Kutnjak
————————–———————
Dogodek podpirata Urad za mladino in Oddelek za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana.
————————–———————

ŠKUC Kulturni center Q obvešča:
Klub Tiffany predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vsi_e, namenjen LGBTQ skupnosti, kjer je prepovedano vsakršno verbalno ali fizično nasilje. Prav tako se ne tolerira homofobije, bifobije, transfobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.
Vse obiskovalke_ce prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran Klub Tiffany.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov