Festival in Parada ponosa 2016

Podrobnosti

  • četrtek | 9. junija 2016 - sobota | 18. junija 2016
  • Masarykova 24, 1000 Ljubljana

Letošnji festival Parada ponosa poteka od ponedeljka, 6. junija, do vrhunca, Parade ponosa, ki se bo zgodila v soboto, 18. junija.
Odvijal se bo, tako kot vedno, tudi v ŠKUC – Kulturnem centru Q (Klubu Tiffany). Vabljeni_e, da se ga udeležite.

Celoten program lahko spremljate na spletni strani Ljubljana Pride ali na Facebook strani.

Dogodki, ki se bodo izvajali v Klubu Tiffany:

9. 6.\ 20.00\ Kavarniški Večer: Ogled filma Ja hoću da imam izbor, pogovor z Vero Kurtić in Trio NEduo
Ogledali si bomo kratkometražni dokumentarec Ja hoću da imam izbor, ki tematizira relativnost izbire in iz perspektive 11 romskih deklet v javnem prostoru preizprašuje, ali izbira zanje sploh obstaja, ko pa se povsod srečujejo z mejami, imenovanimi rasizem. Avtorice na omejitve ne pristajajo, zato je njihovo jedrno vprašanje: Kako obstajati v družbi, ki ni v nobenem vidiku krojena zanje?
Po filmu bo sledil pogovor z Vero Kurtić, izvršno koordinatorko organizacije Ženski prostor (Niš, SRB), romsko/lezbično/feministično aktivistko in avtorico knjige ‘Džuvljarke: Lezbejska egzistencija Romkinja’.
Za tem bo sledil še nastop, ki nam ga bodo pripravile_i Trio NEduo: Špela (kitara, vokal), Janja (violina) in Ana (saksofon).
Več na: https://www.facebook.com/events/1555705808065779/

* * * * *
10. 6.\ 20.00 \ FORUM\ ‘ME NISMO NIČ OD TEGA’: L V LGBT
Homoseksualna revolucija je predstavljala predvsem boj za artikulacijo identitete in boj za njen obstoj v družbi brez nasilja. Lezbično-feministična revolucija je dolgo potekala vzporedno z gejevsko ali s transspolno in stiki med njimi nikakor niso potekali brez konfliktov. Znane so besede Rite Mae Brown, da Stonewall ni naredil za lezbijke nič, in znan je spor Radicalesbians s Street Transvestite Action Revolutionaries. Dandanes so kratki stiki nevidni in skorajda zamolčani pod okriljem enotne označbe LGBT, ki naj bi med drugim vsebovala tudi predpostavko, da je homofobija unitaren boj. Pa ni. Lezbijke smo vselej nezadovoljne in imamo svoje razloge.
O njih in o različnih pogledih na lezbično vključenost in izključenost bodo spregovorile: Eva Gračanin (dolgoletna sodelavka društva Legebitra), Nina Hudej (programska vodja kluba Monokel in Pritličja), Simona Muršec (predsednica društva Parada ponosa), Tadeja Pirih (koordinatorka ŠKUC-Kulturnega centra Q in kluba Monokel v l. 2010), Vera Kurtić (izvršna koordinatorka organizacije Ženski prostor)

* * * * *
11. in 12. 6.\ SKUPNOSTNI VIKEND
14.00\ Metelkova (pred stavbo Lovci)
Program\ Skupnostno kosilo\ Skupščina\ Forum o manjšinjskih medijih\ Enanaena z LGBT+ personami\ Pogovor z zasedbo Interpretacije sanj Alexandra McQueera\ Literarna branja\ Glasbeni nastopi\ Transmitologija\ DJ program\ Razkrivamo LessBe\ Sobotna zabava\ Filmska premiera\ Risanje portretov\ LGBT Knjižnica pod krošnjami\ Kotiček za otroke\ Živa knjižnica\
Več na: http://www.ljubljanapride.org/2016/?dslc_projects=skupnostni-vikend&lang=sl
https://www.facebook.com/events/140308703047144/

* * * * *
14., 15. 6.\ KABARET TIFFANY
Prihaja noč dolgih golih nog, glamurja, divjih kostumov in zapeljivih pogledov… kabareta Tiffany! Pridružite se potovanju skozi ples golih teles v temačnem kvirovskem podzemlju z drzno Giovanno Serano! Kabaret Tiffany je laboratorij kluba Tiffany v katerem LGBTIQ ustvarjalke/ci razvijajo odrske točke pod mentorstvom Olje Grubić in skrbnim čopičem Emperatrizz. EN\ Prepare for a night of long legs, glamour, wild costumes and seductive looks… the night of Cabaret Tiffany! Join our daring Giovanna Serano on a dance of naked bodies in the dark queer underground. Cabaret Tiffany is a laboratory of Klub Tiffany, where LGBT+ artists develop their stage works under the guidance of Olja Grubić and Emperatrizz’s careful brush.
Obvezna rezervacija vstopnic do 11. 6. na kulturnicenterq@gmail.com.

* * * * *
17. 6.\ 20.00 \ DISKUSIJA\ REFLEKSIJA REFERENDUMSKE KAMPANJE: IN ZDAJ?
Prizadevanja za pravico do zakonske zveze za geje in lezbijke trajajo v Sloveniji od samega začetka gejevskega in lezbičnega gibanja in potekajo od deklarativnih zahtev po zakonski enakosti na tem področju, prek soočanja z uzakonitvijo takšnih in drugačnih kompromisnih registriranih partnerskih skupnosti do referendumskih bojev za vpis v družinski zakonik. Politika na tej temi in na plečih GLBT skupnosti bije kulturni boj, ekonomski boj, mobilizira vanj volilce ter volilke, predvsem pa z delnim uvajanjem pravic na področju zakonske zveze in družinskega življenja za geje in lezbijke postopno normalizira v družbi nesprejemljivo in diskriminatorno razlikovalnost v zakonu.
O tem, kako ta boj spreminja družbo, politiko in, nenazadnje, tudi GLBT skupnost ter gibanje, bodo spregovorili Bogdan Lešnik, Nika Kovač, Miha Lobnik, Simon Maljevac. Z gosti se bo pogovarjal Nikolai Jeffs.
Več na: http://www.ljubljanapride.org/2016/?dslc_projects=refleksije-referendumske-kampanje&lang=sl

* * * * *
18. 6. \ PARADA PONOSA 2016

10.00\ Novi trg\ Predstavitve LGBT+ organizacij\ Presentations of LGBT+ organisations\ Branje celotne antologije Brez besed ji sledim\ Public reading of the whole anthology Brez besed ji sledim
17.00\ AKC Metelkova\ Zbor paradnic\kov\ Pre-parade gathering\
18.00\ Masarykova-Slovenska-Novi trg\ Parada\Parade
19.00\ Novi trg\ Borghesia (SI)\ Žen (HR)\ Salome\ Jim Hubbard\ govorci\speakers\ DJ program
23.00\ Klub Monokel, Klub Tiffany\ Zabava\Party
Več na: http://www.ljubljanapride.org/2016/?dslc_projects=parada-ponosa-2016&lang=sl
https://www.facebook.com/events/1040213869406814/

Dogodke v Klubu Tiffany podpira Mestna občina Ljubljana.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov