Artopolis: Novi trg – sklop predavanj na temo umetnosti kot poklic

Artopolis: Umetnostni sistemi

Podrobnosti

  • torek | 7. septembra 2021 - sreda | 8. septembra 2021
  • 17:00 - 19:00
  • Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana
V povezavi z razstavo Artopolis: Novi trg, bomo predstavili tudi sklop izobraževalnih seminarjev Artopolis: Umetnostni sistemi, ki ga bo vodil magister slikarstva in direktor Zavoda Artopolis, Matej Tomažin.

 

TERMINA PREDAVANJ

v torek, 7. 9. 2021 ob 17. uri
in sredo, 8. 9. 2021 ob 17 uri
v prostorih Kulturnega centra Q.

 

Trajanje posameznega seminarja bo predvidoma ura in pol. Obravnavane teme na seminarjih so medsebojno povezane, zato vsem udeleženkam_cem priporočamo udeležbo na obeh seminarjih.

Število mest na delavnici je omejeno, zato se je potrebno na delavnico prijaviti z imenom in priimkom preko e-pošte: info@artopolis.si.

Prijave so odprte do nedelje, 5. 9. do polnoči, oziroma do zapolnitve mest. 

Z oddajo prijave se strinjaš z našimi Pogoji udeležbe na dogodkih: https://bit.ly/ArtopolisEvents in Pravilnikom zasebnosti: https://bit.ly/ArtopolisPrivacy.

V primeru večjega zanimanja, bodo razpisani še dodatni datumi za predavanja.


ARTOPOLIS: UMETNOSTNI SISTEMI

Slovensko um. področje je zelo specifično, saj je eno redkih na svetu kjer 90% um. trga financira država (podatek iz 2018; 38m vrednost za celoten trg SVK, 34m iz posrednih in neposrednih državnih virov).

Prav zaradi te specifike je težko najti zunanjo_ega predavateljico_a oz. strokovnjakinjo_a na področju, ki bi lahko funkcionalno predstavil_a delovanje trga in ponudil_a funkcionalne in predvsem pragmatične napotke slovenskim um. producentkam_om, za vstop na in pomikanje po trgu.

Prav tako večina uporabljene literature (tudi v zelo specifičnih, zgolj na umetnost vezanih tekstih in predavanjih) ni prilagojena za umetniške producentke_e, temveč velika večina materialov/delovnih listov in drugih vaj temelji na splošnih nalogah, ki izhajajo iz področja Start-upov in drugih težje primerljivih modelov iz poslovnega sektorja.

Le-ti pa seveda niso prav zares aktualni za um. producentke_e, predvsem tudi glede na pogoje in okoliščine, ki jih imamo v Sloveniji. To in mnogo drugih faktorjev je velik krivec na našem področju za težave, ki jih mlade_i (in že bolj uveljavljene_i) um. producentke_i imajo pri vstopu in splošnem operiranju na umetniškem trgu.

Cilj pripravljenega projekta Artopolis: Umetnostni sistemi (vsebin, vaj in primerov) je pripraviti celostno predstavitev slovenskega um. področja; tako iz osnovnega ontološkega in epistemološkega vidika razumevanja produkta in produkcije umetnosti (definicija pojma in pojava umetnosti), kot tudi osnovno in napredno razumevanje produkcije (poslovni modeli za um. producentke_e) in distribucije (različne oblike um. trgov, oglaševanja, komuniciranja z javnostmi, družbena omrežja itd.)

Vse vsebine so popolnoma prilagojene slovenskemu trgu (razen definicije, ki je narejena kot splošna in funkcionalna razčlenitev — uporabna v kateremkoli kontekstu in na kateremkoli področju um. produkcije.

Želja in cilji celotnega sklopa (kot tudi posameznih sklopov) je enostavna in razumljiva predstavitev kompleksnih pojmov, kot so: umetnost, trg, trženje, poslovni model in njihova evalvacija.

Prav tko je vsebina prilagodljiva glede na različne stopnje razumevanja in potreb udeležencev_k; od višjih letnikov, dijakov (predvsem um. gimnazija in podobne šole), kot dodiplomskega in podiplomskega študija um. smeri. Segment definicije umetnosti je moč predstaviti tudi na višjih strokovnih nivojih.

Artopolis: Umetnostni sistemi je pripravljen kot celostna analiza um. delovanja, ki lahko služi kot osnovno vodilo po celotnem področju um. produkcije na pragmatičen in uporaben način.


OBVESTILO

Vsi fizični dogodki bodo izvedeni v skladu z Artopolisovimi Splošnimi pogoji udeležbe na dogodkih: https://bit.ly/ArtopolisEvents

Razstava je v sklopu projekta Digitalizacija ateljejske prakse, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


POMEMBNO:

Dogodka se udeležite le, če ste zdravi_e, nimate simptomov okužbe z novim koronavirusom in niste bile_i izpostavljene_i tveganjem za okužbo z novim koronavirusom.

Za obisk prireditev v klubu Tiffany veljajo pogoji PCT.

Upoštevajte priporočila NIJZ:
https://www.nijz.si/…/preprecevanje-okuzbe-z-virusom…


Program Kulturnega centra Q podpirajo Urad za mladino in Oddelek za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino, JAK in JSKD.


ŠKUC – Kulturni center Q obvešča:

Klub Tiffany predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vsi_e, namenjen LGBTIQ+ skupnosti, kjer je prepovedano vsakršno verbalno ali fizično nasilje. Prav tako se ne tolerira homofobije, bifobije, transfobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.

Vse obiskovalke_ce prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran Klub Tiffany.


Naše dejavnosti lahko podprete z donacijami na različne načine.

Za vašo podporo se iskreno zahvaljujemo.

 

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov