50 let Društva ŠKUC

Študentski kulturni center – ŠKUC je nastal 10. marca leta 1972, kmalu po radikalnem študentskem gibanju 70-ih, in je imel velik vpliv na kulturne in družbene spremembe. V 80-ih je ŠKUC odigral vodilno vlogo pri razvoju infrastrukture in alternativne kulture v Sloveniji in tudi Jugoslaviji. V 90-ih je oral ledino v nevladnem sektorju in razširil svoje delovanje na mnoga področja, od zdravstva do informiranja za mlade. Na začetku tisočletja je ŠKUC privabil nove sile generacije Y, pridobil je nove prostore in nadaljeval z inovativnimi projekti.

Na mnogih kulturno-umetniških področjih je bil ŠKUC na čelu – tu so prvič razstavljale_i uveljavljene_i umetnice_ki in kolektivi: Irwin, Duba Sambolec, Emerik Bernard, Marjetica Potrč, V.S.S.D., Dušan Mandić … Oblikovala se je prva jugoslovanska produkcija sodobnega in eksperimentalnega videa, kjer so ustvarjali skupina Borghesia, Neven Korda, Zemira Alajbegović, Marina Gržinić. Pri ŠKUC-u so izšle prve plošče legendarnih glasbenih imen: Tomaž Pengov, Pankrti, Laibach, Borghesia, Otroci socializma, Via ofenziva in Čao pičke!. Izšli so pionirski glasbeni, ženski, gejevski in lezbični fanzini. V filmski sekciji je nastala prva slovenska celovečerna risanka Socializacija bika ter mnogo nagrajenih celovečernih in dokumentarnih filmov. V okviru ŠKUC-a oz. zveze ŠKUC-Forum so začeli tudi prodorno gledališče Ane Monro, založba Studia humanitatis, Založba FV, Klub K4, E-motion film, festival Novi rock in drugi.

V ŠKUC-u so se formalno organizirala tudi družbena gibanja iz 80-ih: prva feministična skupina Lilit in LGBT-gibanje s prvo gejevsko skupino Magnus, nato lezbično skupino LL, edinstvenima na tleh bivše Jugoslavije. Tukaj se je zgodil prvi festival Magnus – Homoseksualnost in kultura, nato Festival lezbičnega in gejevskega filma. Nastali sta specializirani LGBT-zbirki Lambda in lezbična Vizibilija ter Lezbična knjižnica, edina tovrstna v širši regiji.

ŠKUC ostaja edinstveni na področju vizualnih umetnosti, glasbe, literature, založništva, filma in videa, gledališča, LGBT-aktivizma, informiranja in svetovanja za mlade, otroškega programa, sociale, knjižničarstva, arhiviranja, festivalske in LGBT-klubske dejavnosti. Vsako leto ŠKUC organizira festivale, ki so nepogrešljivi v kulturnem življenju Ljubljane, med njimi Živo književnost, O´živelo knjiga, Dobimo se pred Škucem, Teater v Galeriji, Lezbično četrt, Topografije zvoka, Chilli Space in najstarejši Festival LGBT filma v Evropi. ŠKUC tudi sodeluje v mnogih pomembnih mednarodnih projektih oziroma mrežah, na primer, Bienalu mladih ustvarjalcev iz Evrope in Sredozemlja, ERA, ERYICA … Mnoge_i avtorice_ji, s katerimi sodelujemo, so dobitnice_ki številnih nagrad in priznanj doma in v tujini.

Petdeset let pozneje, leta 2022, se ŠKUC sooča z nepoštenimi izzivi, saj slovenske institucije nenehno krčijo sofinanciranje kulturnih programov, realnost ustvarjalk ter ustvarjalcev na področju kulture in v širšem nevladnem sektorju pa postaja še bolj prekarna. Ob pomembni 50. obletnici pa se je Društvo ŠKUC, tako kot druge organizacije na Metelkovi 6, znašel v nemilosti države, ki bíje boj proti dosežkom alternativne kulture ter skuša nevladne iniciative predstaviti kot nepomembno paberkovanje, ki si nenadoma ne zaslužijo več lastnih prostorov. Raziskave pa kažejo, da kultura v času t. i. ekonomske ali epidemiološke krize ni nehala rasti, nasprotno, občinstvo si je želelo tudi virtualnih dogodkov in se številčno udeleževalo predstavitev in nastopov v živo.

Vendar pri ŠKUC-u neomajno vztrajamo, saj nas ženejo naprej ustvarjalnost, izvirnost, pogum in težnje po spremembi, ne glede na politične, ekonomske ali druge omejitve.

Letos bomo obletnico počastili z razstavo arhivskih plakatov v Plakatni galeriji Figovec (1. 4. – 28. 4. 2022) in drugimi dogodki posvečenimi obletnici, ki bodo objavljeni na našo spletni strani www.skuc.org in socialnih omrežjih.

Petdesetletnica Društva ŠKUC je obenem živo pričevanje, da je kultura pomembno sredstvo upora in gonilo družbenih sprememb.

Hvala vsem, ki ste z nami ustvarjali program, obiskovali naše prireditve in nas podpirali.

Veselimo se sodelovanja tudi v prihodnje.

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov