Časopis Delo in Radio Študent o 25. let AKC Metelkova Mesto

Spodaj si lahko preberete in poslušate razna mnenja in izjave o 25-letnem delovanju AKC Metelkova mesto.

Članek: Kaj so povedali ob obletnici Metelkove (Delo, 6.9.2018)

Odlomek članka:

Jernej Škof, klub Tiffany: 

Metelkova je zame in za mnoge druge prostor svobodnega razvijanja in izražanja umetniških in družbenih praks, ki se ne najdejo v okvirih osrednjih in uveljavljenih družbenih prostorov. Prav tako jo odlikuje pomembna socialna komponenta. Prostori LGBT tu namreč delujejo od leta 1993. Kontinuiteta različnih generacij aktivistov in ustvarjalcev LGBT, ki gradijo na delu prejšnjih, je ustvarila eno pomembnejših središč LGBT in kvir kulture in skupnosti v Ljubljani.

V teh prostorih nastajajo kabareji, performansi, pisana in govorjena beseda ter druge umetnosti, obarvane z izpovedjo osebne izkušnje LGBT v sodobni družbi. Hkrati pa je AKC Metelkova mesto prostor sobivanja in povezovanja različnih subkultur. Med nami nenehno poteka izmenjava idej in praks, skupaj se odzivamo na dogodke v mestu in širše. Metelkova mesto je tako uspešen model prepletanja in sobivanja različnih kultur v sodobni družbi.

Celoten članek si lahko preberete: Tukaj 

Članek: Sožitje subkultur, svoboda za zidovi (Delo, 8.9.2018)

Odlomek članka: Ta konec tedna slovensko prestolnico zaznamujejo dogodki v luči praznovanja 25. obletnice obstoja delovanja Alternativnega kulturnega centra (AKC) Metelkova, ki je močno vpeto v ljubljanske kulturne tokove. Člana kolektiva Gromka Miha Zadnikar inJasna Babič ter Jernej Škof iz kluba Tiffany so pojasnili ozadje razvoja avtonomnega centra kulture, aktualno dogajanje ter današnji pomen Metelkove za oblikovanje alternativne kulturne scene v Sloveniji. Včeraj se je namreč pričelo štiridnevno rajanje, ki do ponedeljka ponuja možnost obiska številnih koncertov domačih in tujih izvajalcev ter dnevnih dogodkov, kot so predstave, filmske projekcije, literarne intervencije in delavnice.

Metelkova je že četrt stoletja trajajoč fenomen družbenih prizadevanj za ohranitev avtonomnega območja, kjer pripadniki različnih subkultur kljub svoji raznolikosti med seboj uspešno sobivajo. Je eden izmed najpomembnejših ponudnikov kulturnih vsebin na ljubljanski alternativni sceni ter pripadnikom vseh generacij omogoča druženje, neformalno izobraževanje ter aktivno participacijo pri sooblikovanju podobe in ponudbe.

Celoten članek lahko preberete: Tukaj

Oddaja Radio študent: Wild Boys & Girls za vedno (RŠ, 8.9.2018)

Odlomek oddaje: Metelkova je namreč eno številnih vozlišč mreže samoniklih prizorišč in si je ni mogoče predstavljati mimo oziroma neodvisno od te mreže, ki jo tvorijo prizorišča, prakse, ljudje in institucije, ki delujejo v različnih formalnih okvirih in v različnih lokalnih situacijah. Med njimi obstajajo številne razlike, toda tisto, kar jih druži, sta neka osnovna zavest o sebi kot o skupnosti ter praktična solidarnost.

S to mislijo se bomo ob nocojšnji priložnosti avtonomni kulturni coni na Metelkovi ulici posvetili z nekoliko drugačne perspektive. Perspektive tistih prvih skvoterjev, ki so bili tako v obče družbenem kot na Metelkovi pogosto odrinjeni, preslišani in utišani, so pa tako kot drugi metelkovci ustvarjali pomembne prostore za svoje skupnosti in mesto kot celoto, sedanja kluba Tiffany in Monokel. Družbene dinamike in vlogo Magnusa in sekcije ŠKUC-LL, ki so pripeljale do znamenitega plezanja čez ograjo belgijske vojašnice pred natanko 25 leti, pojasni Brane Mozetič, pesnik, pisatelj, prevajalec in urednik knjižnih zbirk Aleph in Lambda.

Celotno oddajo lahko poslušate: Tukaj

Komentiranje ni mogoče.

Naroči se na e-novice

Sporoči nam svoj email in obveščali te bomo o prihodnjih dogodkih.

Politika varstva osebnih podatkov